Protesty proti Mursího zosadeniu si vyžiadali život študenta medicíny

NETKY.SK • 21 November 2013, 09:13 • 2 min
Protesty proti Mursího zosadeniu si vyžiadali život študenta medicíny

KÁHIRA - Potýčky medzi študentami káhirskej univerzity al-Azhar a bezpečnostnými silami si v noci nadnes vyžiadali život študenta medicíny. Informovali o tom dnes egyptské médiá.

slovakia

left justify in out

Študent lekárskej fakulty zomrel po zásahu strely vypálenej z guľovnice počas ďalšieho zo série protestov proti zosadeniu islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Študenti univerzity počas demonštrácie podľa televízie al-Arabíja podpálili niekoľko stromov a vykrikovali heslá proti ministerstvu vnútra a náčelníkovi hlavného štábu egyptskej armády generálovi Abdalovi Fattáhovi Sísímu, ktorého islamisti považujú za hlavného iniciátora a vykonávateľa zvrhnutia vo voľbách zvoleného Mursího.

Univerzita al-Azhar najvýznamnejším sunnitským centrom vzdelanosti. Časť jej študentov podporuje Mursího a Moslimské bratstvo, ktorých 3. júla zbavil moci generál Sísí. Grafity na univerzitných budovách ho označujú za "vraha a zradcu". 

Vedenie egyptskej armády odmieta tvrdenia, že Mursího pripravilo o moc prevratom, a zdôrazňuje, že konalo na základe vôle tisícov ľudí, ktorí v uliciach egyptských miest protestovali proti neschopnosti Mursího vlády, proti islamizácii spoločnosti a proti posilňovaniu právomocí prezidenta.

Od 3. júla, keď bol Mursí zbavený moci, sa v Káhire prakticky nepretržite konajú demonštrácie na jeho podporu a ich účastníci žiadajú jeho návrat do funkcie. Bezpečnostné zložky proti nim postupujú veľmi razantne - o život prišli už desiatky ľudí a stovky boli zatknuté.
      

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies