Protesty islamistov si vyžiadali najmenej 22 obetí

NETKY.SK • 6 Máj 2013, 07:40 • 2 min
Protesty islamistov si vyžiadali najmenej 22 obetí

DHÁKA - Najmenej 22 ľudí prišlo o život počas zrážok medzi tisíckami radikálnych islamistov a políciou v bangladéšskom hlavnom meste Dháka. Demonštranti vyšli do ulíc, aby vládu prinútili prijať nový zákon o bohorúhačstve, ktorý by mal sprísniť postup voči "neveriacim".

slovakia

left justify in out

Policajti sa pokúsili zhromaždenie rozohnať a použili pritom slzotvorný plyn, vodné delá aj gumové projektily. Zranenia utrpelo ďalších asi 60 ľudí.

Násilie v uliciach Dháky vypuklo ešte v nedeľu večer a pokračovalo až do pondelňajšieho rána. Na demonštráciách sa zúčastnili stovky tisíc islamistov, ktorí blokovali cesty a útočili na príslušníkov policajných síl. V Dháke im padlo za obeť množstvo áut aj obchodov, ktoré zhoreli v plameňoch. Nahnevaní protestujúci skandovali heslá ako Allah je veľký a Ateisti musia odvisnúť. Aktivisti sú podporovateľmi radikálnej islamistickej skupiny Hifadžát-i-Islam. Tá bojuje za väčšiu segregáciu mužov a žien a za zavedenie prísnejšieho moslimského vzdelávania. Vláda, ktorá chce urobiť z Bangladéša sekulárnu demokraciu, ich požiadavky odmieta. 

V 8. najľudnatejšom štáte sveta sa 90 percent obyvateľov hlási k islamu, zvyšok tvoria prevažne hinduisti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies