Protestujúci väzni v Brazílii pripravili o život štyroch spoluväzňov

NETKY.SK • 25 August 2014, 08:41 • 2 min
Protestujúci väzni v Brazílii pripravili o život štyroch spoluväzňov

SAO PAULO - Protestujúci väzni v nedeľu v meste Cascavel na juhu Brazílie zabili dvoch spoluväzňov odseknutím hlavy a pričinili sa o smrť ďalších dvoch, ktorých zhodili zo strechy väznice. Uviedol to spravodajský portál BBC.

slovakia

left justify in out

Do protestu, ktorý prepukol v nedeľu ráno, sa zapojilo okolo 700 väzňov. Tí sú nespokojní s vedením zariadenia, ako aj so stravovacími a hygienickými podmienkami v ňom.
      

Agentúra AP dopĺňa, že protestujúci zadržali najmenej dvoch zamestnancov väzenskej služby a niekoľkých spoluväzňov a držia ich ako rukojemníkov. "Odseknutú hlavu jedného zo spoluväzňov použili ako nástroj psychologického mučenia na jednom z rukojemníkov," povedal Jairo Ferreira, ktorý právne zastupuje členov odborov väzenskej stráže. Právnik podľa AP pre miestnu televíziu CGN povedal, že rukojemníkom, ktorého mali takto týrať, mal byť jeden z unesených dozorcov, ktorého však neskôr rebeli prepustili.
      

Väzni pri proteste zničili takmer celé nápravné zariadenie. Policajný kapitán Ricardo Pinto uviedol, že vo väznici už prebiehajú rokovania, ktorých cieľom je ukončiť revoltu a dohodnúť sa na zlepšení životných podmienok pre väzňov.
      

BBC ďalej píše, že Brazília je s približne pol miliónom ľudí odpykávajúcim si trest vo väzniciach na štvrtom mieste na svete čo do počtu väzňov. Asi 500.000 väzňov sa pritom tlačí v zariadeniach, ktoré majú dokopy kapacitu 300.000 lôžok. Vo väznici v meste Cascavel, ktorá bola pôvodne navrhnutá pre 928 osôb, je v súčasnosti umiestnených až vyše 1.000 väzňov. Korešpondent BBC pre Južnú Ameriku Wyre Davies poznamenáva, že v Brazílii je bežnou praxou, že finančne podvyživené väznice ovládajú vplyvné zločinecké gangy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies