Protestujúci v Rumunsku narušili premietanie filmu o AIDS

NETKY.SK • 5 Február 2018, 18:18 • 2 min
Protestujúci v Rumunsku narušili premietanie filmu o AIDS

BUKUREŠŤ - Protestujúci ľudia narušili premietanie francúzskeho dramatického filmu o AIDS v rumunskom hlavnom meste Bukurešť a vyhlásili, že film odporuje tradičným rumunským hodnotám. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Záznam zverejnený na sociálnych sieťach zachytáva hŕstku protestujúcich, ktorí sa nazývajú Pravoslávni kresťania, ako v nedeľu večer počas premietania filmu "120 úderov za minútu" vtrhli do kina v Rumunskom roľníckom múzeu. Protestujúci spievali štátnu hymnu a náboženské piesne, pričom niektorí držali náboženské ikony a pútače s nápismi "Rumunsko nie je Sodoma" a "Hej, Soros, nechaj tie deti na pokoji". Posledné heslo sa týkalo maďarsko-amerického filantropa Georgea Sorosa, pripomenula agentúra AP.

 

Film, odohrávajúci sa v Paríži 90. rokov 20. storočia, skúma homosexualitu a epidémiu smrteľnej choroby AIDS. V roku 2017 dostal tento film Veľkú cenu poroty na filmovom festivale v Cannes. Protestujúci vyhlásili, že majú námietky proti tomu, aby bol film premietaný v múzeu, pretože "rumunskí roľníci sú pravoslávni kresťania".

 

Organizácia na ochranu práv homosexuálov MozaiQ vydala v pondelok vyhlásenie, kde "odsudzuje extrémne gestá niektorých fanatických pravoslávnych a konzervatívnych skupín, ktoré propagujú nenávisť proti komunite LGBT ľudí". Skupina MozaiQ zároveň vyzvala rumunských politikov, aby "vyslali spoločnosti ráznejší signál, že diskriminácia nie je prípustná".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona