Protestujúci v Hongkongu sa neúspešne pokúsili obsadiť parlament

NETKY.SK • 19 November 2014, 06:56 • 2 min
Protestujúci v Hongkongu sa neúspešne pokúsili obsadiť parlament

HONGKONG - Prodemokratickí demonštranti v Hongkongu sa v noci nadnes po takmer ôsmich týždňoch protestov neúspešne pokúsili obsadiť budovu parlamentu bývalej britskej kolónie. Polícia proti nim nasadila paprikový sprej a obušky, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Približne o jednej hodine (v utorok o 18.00 h SEČ) sa niektorí demonštranti pokúsili preraziť si cestu do  komplexu Legislatívnej rady a spôsobili škody na rôznych častiach budovy," oznámila hongkonská polícia. Svedkovia uviedli, že demonštranti chceli na budove rozbiť sklenené výplne a dvere.
      

Podľa agentúry Reuters sa malej skupine demonštrantov podarilo dostať do budovy cez bočné dvere. Policajti zadržali štyroch mužov vo veku 18-24 rokov a obvinili ich okrem iného z poškodzovania majetku a útoku na verejného činiteľa. Traja policajti utrpeli pri zásahu zranenia a museli ich ošetriť v nemocnici. 
      

Policajti a robotníci začali v utorok vo vládnej štvrti Admiralty na základe súdneho nariadenia rozoberať barikády v okolí hlavného protestného tábora hnutia Occupy Central. V tábore neďaleko sídla vlády zostalo niekoľko sto aktivistov. Stúpenci demokratického hnutia požadujú zmeny volebnej reformy prijatej vládou v Pekingu. Podľa nej sa majú v roku 2017 v Hongkongu prvýkrát uskutočniť voľby šéfa administratívy, avšak voliči budú mať na výber iba z kandidátov preverených osobitným výborom čínskeho parlamentu.
      

V bývalej britskej kolónii Hongkong platí od jej návratu pod správu Číny v roku 1997 princíp "jedna krajina - dva systémy", zaručujúci do roku 2047 vysokú mieru autonómie a slobôd, volieb sa to však netýka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona