Protestujúci nahnevaní spálením Koránu zaútočili na nórsku základňu

NETKY.SK • 23 Február 2012, 11:43 • 2 min
Protestujúci nahnevaní spálením Koránu zaútočili na nórsku základňu

Protestujúci nahnevaní spálením Koránu zaútočili na nórsku základňu - Krimi Približne 400 protestujúcich dnes hádzalo kamene a podpaľovalo autá na vojenskej základni riadenej Nórmi, ktorá sa nachádza v severnom Afganistane. Incident bol súčasťou celoštátn

slovakia

left justify in out

img

Približne 400 protestujúcich dnes hádzalo kamene a podpaľovalo autá na vojenskej základni riadenej Nórmi, ktorá sa nachádza v severnom Afganistane. Incident bol súčasťou celoštátnych protestov proti spáleniu výtlačkov Koránu na leteckej základni NATO.
      Nórsky veľvyslanec v Kábule Tore Hattrem uviedol pre tlačovú agentúru Reuters, že nikto neutrpel zranenia a škody spôsobené na základni sú minimálne.
      Na základni v provincii Farjáb pri hraniciach s Turkménskom je približne 500 vojakov a civilistov z Nórska, Lotyšska, Macedónska, Islandu a Spojených štátov.
      Protesty proti spáleniu výtlačkov posvätnej knihy moslimov na americkej základni v Afganistane pokračovali dnes tretí deň po sebe. V provincii Baglán zahynul pri zrážkach s políciou jeden demonštrant po tom, ako sa stovky ľudí pokúsili preniknúť na policajnú stanicu.
      Asi tisíc demonštrantov sa zišlo na predmestí Kábulu, informovala miestna polícia, podľa ktorej protest zatiaľ prebiehal pokojne. Žiadne incidenty nehlásili ani na demonštráciách v troch východných provinciách Laghmán, Lógar a Nangarhár. Protesty vypukli tiež v relatívne pokojných severných provinciách Badachšán a Tachár.
      V stredu pri protestoch, ktoré prerástli do násilia, prišlo v Afganistane o život najmenej desať ľudí. Hnutie Taliban vyzvalo dnes Afgancov, aby v rámci odvety útočili na zahraničné vojenské základne a "bili a zabíjali" cudzincov.
      Hnev nad spálením posvätnej knihy moslimov neutíchol ani po ospravedlnení americkej vlády a vrchného veliteľa zahraničných síl v Afganistane, podľa ktorých došlo k incidentu na základni Bagram v pondelok večer neúmyselne.
      Hovorca medzinárodnej misie ISAF v Afganistane, nemecký brigádny generál Carsten Jacobson uviedol, že vojaci zapletení do incidentu mali vedieť, že pred likvidáciou náboženských materiálov majú túto otázku konzultovať s kultúrnymi poradcami, pridelenými k ich jednotkám.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies