Protestujúci Berberi zaútočili v Líbyi na parlament

NETKY.SK • 14 August 2013, 09:23 • 2 min
Protestujúci Berberi zaútočili v Líbyi na parlament

TRIPOLIS - Členovia etnickej menšiny Berberov zaútočili v utorok na parlament v líbyjskom hlavnom meste Tripolis, pričom porozbíjali okná a zdemolovali nábytok. Protest za účelom väčšieho uznania menšiny sa odohral počas prestávky pravidelného zasadnutia parlamentu.

slovakia

left justify in out

Hoci k žiadnym obetiam podľa hovorcu parlamentu nedošlo, zmizli niektoré dokumenty patriace poslancom. Demonštranti žiadajú, aby ústava, ktorá sa momentálne zostavuje, postavila berberský jazyk na jednu úroveň s oficiálnym arabským. Pôvodní obyvatelia severnej Afriky Berberi boli počas vlády Muammara Kaddáfího brutálne utláčaní. Kaddáfí, ktorého zvrhlo z moci povstanie v roku 2011, považoval totiž učenie berberského jazyka a kultúry za ohrozenie arabskej dominancie. Berberi boli preto hlavnou podporou povstania a ich základne v pohorí Nafusa juhozápadne od Tripolisu sa stali počas konfliktu jedným z najvýznamnejších frontov.

Berberčina bola hlavným jazykom severnej Afriky, než tam spolu s moslimskou inváziou v 7. storočí dorazila arabčina. Stále sa ňou hovorí na Sahare a v hornatých častiach Alžírska, Maroka a Tuniska ako aj Líbye.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies