Protest vo Fergusone: Auto narazilo do muža, potom padli výstrely

NETKY.SK • 10 August 2016, 07:36 • 2 min
Protest vo Fergusone: Auto narazilo do muža, potom padli výstrely

FERGUSON - Streľba prepukla v utorok večer vo Fergusone v americkom štáte Missouri na demonštrácii, ktorá sa konala pri príležitosti druhého výročia smrti Michaela Browna. Výstrely narušili dovtedy pokojné zhromaždenie, ale nikoho nezranili.

slovakia

left justify in out

Svedkovia uviedli reportérovi tlačovej agentúry AP, že auto sa rútilo cez skupinu protestujúcich, ktorí blokovali ulicu počas demonštrácie pri príležitosti druhého výročia smrti 18-ročného neozbrojeného černošského mladíka, smrteľne postreleného belošským policajtom. Svedkovia dodali, že auto zasiahlo mladého muža tak silno, že ho to vyhodilo do vzduchu. Ako sa vozidlo vzďaľovalo, padli výstrely, uviedli svedkovia.

 

 

"Prišla pani a protestujúceho udrela. Vyzula mu topánky a udrela ho," opísala situáciu svedkyňa.


Muž bol viditeľne ťažko ranený a tak ho naložili do súkromného osobného auta a odviezli do nemocnice.


Polícia preverovala hlásenú streľbu, ale nenašla žiadne dôkazy, že výstrely niekoho zasiahli. Hovorca polície vo Fergusone odmietol špekulovať, prečo boli výstrely vypálené.

 

 

V utorok už skôr sa niekoľko stoviek ľudí zišlo na zádušnej omši za Browna a minútou ticha mu tiež vzdali hold na ceste Canfield Drive - na mieste, kde ho po konfrontácii 9. augusta 2014 smrteľne postrelil policajt Darren Wilson.
Úrady nevzniesli proti Wilsonovi obvinenia, podľa nich konal v sebaobrane. V novembri 2014 však vystúpil z radov polície.


Brownova smrť viedla k protestom vo Fergusone, ktoré trvali celé mesiace a občas vyústili do násilia. Tragický prípad urýchlil vznik hnutia Na životoch černochov záleží, ktoré ostro kritizuje zaobchádzanie polície s menšinami.

 

Hnutie sa rozrástlo po niekoľkých ďalších prípadoch, keď černošských mužov a chlapcov zabili policajti - napríklad Tamira Ricea v Clevelande a Philanda Castila v Minnesote.


Brownov otec, takisto Michael Brown, povedal na omši v krátkom príhovore, že výročie je smutným dňom preňho aj jeho rodinu a tiež pre celý svet. "Môj syn otvoril svetu oči a ukázal mu, že toto nie je správne. Táto farba nie je choroba. Táto farba je krásna. Čierna je krásna," vyhlásil otec.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona