Protest proti Zemanovi: Rektori odmietli ísť na Hrad oslavovať štátny sviatok

NETKY.SK • 25 Október 2013, 14:24 • 2 min
Protest proti Zemanovi: Rektori odmietli ísť na Hrad oslavovať štátny sviatok

BRNO - Na oslavu štátneho sviatku 28. októbra nepôjde na Pražský hrad 22 z 26 pozvaných rektorov, oznámil podpredseda Českej konfederácie rektorov Ivo Medek.

slovakia

left justify in out

Na ceremoniál nepríde ani viacero pozvaných primátorov českých miest. Dôvodom odmietnutia pozvania je nesúhlas s niektorými krokmi prezidenta Miloša Zemana, ktorý na oslavu bez udania dôvodu nepozval rektorov Masarykovej a Juhočeskej univerzity. "Vo vyspelých krajinách je samozrejmé, že rektori patria k najváženejším osobnostiam v krajine. Správanie Hradu je neúctou voči vzdelaniu a vzdelanosti tejto krajiny," povedal primátor Prahy Tomáš Hudeček, ktorý sa rovnako na pondelkových oslavách na Hrade nezúčastní. Podľa Medeka je proti účasti rektorov na oslavách približne 95 percent študentov a učiteľov. K bojkotu osláv sviatku 28. októbra na Hrade vyzvalo rektorov aj brnenské združenie Študentská jar. 

Rektor Masarykovej univerzity Mikuláš Bek si postup Hradu vysvetľuje tým, že v septembri neumožnil Zemanovi prednášať na brnenskej ekonomickej fakulte. Politici podľa Beka na univerzitách v čase volebnej kampane nemajú vystupovať. Rektor Juhočeskej univerzity Libor Grubhoffer zase v minulosti podporil Martina Putnu, ku ktorého profesúre mal Zeman výhrady. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona