Protest prokurátora proti licencii pre RegioJet neprešiel

NETKY.SK • 29 Október 2015, 11:01 • 2 min
Protest prokurátora proti licencii pre RegioJet neprešiel

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy nevyhovelo protestu prokurátora Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Petra Molčana proti udeleniu licencie pre spoločnosť RegioJet na diaľkovú autobusovú linku Banská Bystrica - Nitra - Sereď - Bratislava.

slovakia

left justify in out

"Ministerstvo sa s názorom prokurátora nestotožňuje. Táto linka môže obsahovať spoje z Banskej Bystrice do Bratislavy , ale môže obsahovať aj tzv. skrátené spoje, ktoré nepremávajú po celej linke. V tomto prípade ide o spoje, ktoré sú vedené iba z Nitry do Bratislavy," uvádza sa v rozhodnutí ministerstva dopravy. Protest prokurátora sa týkal rozhodnutia Banskobystrického samosprávneho kraja o vydaní licencie na uvedenú linku zo 4. júna. Výťah z rozhodnutia rezortu z 20. októbra poskytol vo štvrtok RegioJet.


Zákon o cestnej doprave ani vykonávací predpis k nemu neobsahujú ustanovenie, podľa ktorého by v rámci diaľkovej vnútroštátnej autobusovej linky nemohol byť cestovný poriadok schválený aj s tzv. skrátenými spojmi. "Cestovný poriadok zostavuje dopravca samostatne pre každú autobusovú linku," uviedol rezort dopravy. Podrobnosti o obsahu cestovného poriadku, postupe jeho zostavovania a schvaľovania upravuje vykonávacia vyhláška ministerstva dopravy k zákonu o cestnej doprave. "Ani jedno ustanovenie neobmedzuje dopravcu, aby pri zostavovaní cestovného poriadku pre vnútroštátnu diaľkovú autobusovú linku nemohli byť v cestovnom poriadku uvedené aj tzv. skrátené spoje, ktoré nepremávajú po celej trase autobusovej linky," dodalo ministerstvo.

 

RegioJet vo štvrtok reagoval vyhlásením, že vyhral ďalšie kolo boja proti klientelizmu a korupcii v Nitrianskom a Bratislavskom kraji. Miestni a regionálni politici v nich sa podľa súkromného dopravcu opakovane snažili pripraviť obyvateľov o autobusovú linku Banská Bystrica - Nitra - Bratislava. Argumenty a požiadavky prokurátora označila spoločnosť za nezmyselné, lebo by im nevyhovovala väčšina autobusových liniek na Slovensku. Aktivitu prokurátora vníma ako pokračovanie korupčných a klientelistických väzieb medzi konkurenčnými dopravcami a politikmi.
Prokurátor Molčan podal protest proti licencii na autobusovú linku 17. augusta s tým, že každý autobusový cestovný poriadok v autobusovej doprave má obsahovať iba identické spoje. Všetky spoje by podľa neho mali mať rovnakú začiatočnú a konečnú zastávku a mali zastavovať na všetkých zastávkach.

 

"Pretože niektoré spoje RegioJetu idú z Banskej Bystrice do Bratislavy, niektoré premávajú len na časti trasy z Nitry do Bratislavy a jeden spoj zastavuje aj v Seredi, mal podľa jeho nezmyselného názoru RegioJet žiadať o tri rôzne licencie na tri rôzne linky: Banská Bystrica - Nitra - Bratislava, Nitra - Bratislava a Nitra - Sereď - Bratislava," uviedol majiteľ RegioJetu Radim Jančura. Názor prokurátora bol podľa neho v celkovom rozpore s každodenným fungovaním verejnej dopravy Slovensku a v prípade jeho realizácie by sa musela zastaviť celá autobusová doprava, vrátane spojov konkurencie. Autobusovú linku RegioJetu medzi Banskou Bystricou a Bratislavou využilo od začiatku februára vyše 350 tisíc cestujúcich. Dopravca na tejto trase niekoľkokrát posilnil spoje. Autobusy jazdia v rannej špičke z Nitry každých pätnásť minút, v opačnom smere popoludní každú pol hodinu a pribudnú dva nové spoje.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies