Protest mexických učiteľov: Podpálili kancelárie vládnej strany!

NETKY.SK • 25 Apríl 2013, 11:52 • 2 min
Protest mexických učiteľov: Podpálili kancelárie vládnej strany!

CHILPANCINGO – Učitelia nahnevaní na reformu školstva vtrhli v stredu do kancelárií politických strán na juhozápade Mexika, rozbíjali okná a založili požiar vo vnútri miestneho sídla vládnej strany.

slovakia

left justify in out

Tisíce členov učiteľského zväzu CETEG spolu s farmármi a skupinami študentov pochodovali v hlavnom meste štátu Guerrero Chilpancingo, zatiaľ čo maskované skupiny si vybíjali hnev na sídlach štyroch politických strán. Z budovy vládnej Inštitucionálnej revolučnej strany (PRI) stúpal hustý čierny dym po tom, ako do nej maskovaní demonštranti vtrhli a povyhadzovali stoličky, papiere a kvety z okien. Niektorí na budovu nasprejovali protivládne nápisy, zatiaľ čo iní postŕhali obrázky prezidenta Enriqueho Peňu Nieta, ktorý s podporou opozičných strán reformu vzdelávacieho systému presadil.

Učitelia zorganizovali v uplynulých týždňoch viacero protestov, pričom dvakrát blokovali diaľnicu medzi hlavným mestom a Acapulcom s cieľom odsúdiť reformu, ktorú v decembri schválil federálny Kongres. Posledná demonštrácia vypukla deň po tom, čo poslanci štátu Guerrero odmietli zmeniť zákon o vzdelávaní, ktorý zahŕňa ústavné zmeny, čo musí schváliť každý štát. Reforma školstva obsahuje centralizované preverovanie kvalifikácie učiteľov a je zameraná tiež proti korupčným praktikám, ako je kupovanie či predávanie učiteľských postov. Guvernér štátu Gerrero Ángel Aguirre označil násilných demonštrantov za vandalov a varoval, že proti nim vydali zatykače. Zároveň požiadal o federálne posily proti výtržníkom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona