Protest lekárov podporuje aj profesor Pafko, rodák z Bratislavy

NETKY.SK • 12 November 2010, 08:23 • 2 min
Protest lekárov podporuje aj profesor Pafko, rodák z Bratislavy

Protest lekárov podporuje aj profesor Pafko, rodák z Bratislavy

slovakia

left justify in out

img

Protestnú akciu českých lekárov a Českej lekárskej komory (ČLK) za zlepšenie platov lekárov v nemocniciach "Ďakujeme, odchádzame" podporuje aj uznávaný český chirurg slovenského pôvodu Pavol Pafko.
Tento sedemdesiatnik, ktorý pracuje v obore už 45 rokov a 18 rokov viedol 3. chirurgickú kliniku FN Motol v Prahe, podozrieva vládu Petra Nečasa i ministra zdravotníctva Leoša Hegera, že snahu o reformy v oblasti zdravotníctva iba predstierali.
"Vláda nemá žiadnu ochotu,"  povedal profesor Pafko v rozhovore pre TASR s odvolaním sa na nedávne stretnutie mladých lekárov s ministrom, na ktorom šéf rezortu avizoval zlepšenie finančného ohodnotenia začínajúcich lekárov až na rok 2012.
Radikálny krok  možno až 4000 českých lekárov vo fakultných a krajských nemocniciach, ktorí chcú k 31. decembru dať výpovede, Pavol Pafko plne podporuje.
"Možno že to nebudú všetci, že niektorí cúvnu, ale v niektorých pohraničných okresoch – tam je situácia (už dnes) vážna až kritická. A tí ľudia jednoducho odídu a bude to ďalší problém. Bezpochyby, bude potrebná istá reštrukturalizácia, niektoré menšie nemocnice bude potrebné zavrieť. Otázka je, či je rozumné čakať s tou reštrukturalizáciou až kým budeme prinútení, či to netreba pripravovať dopredu. A už sa to dávno pripravovať malo," vysvetlil.
Pavla Pafka, rodáka z Bratislavy, v Česku preslávila v roku 1996 operácia Václava Havla, ktorému odstránil nádor na pľúcach. Už vtedy Pafko tvrdo kritizoval pomery v českom zdravotníctve, keď sa verejne, pred desiatkami novinárov a televíznych štábov pozastavil nad tým, že lepšie než práca lekára je ohodnotená práca v značkovom autoservise. Za svojím výrokom si dodnes stojí.
"Bohužiaľ, ani po tých 14 rokoch sa nič nezmenilo: aj dnes za hodinu práce v nemocnici nemusíte platiť, respektíve vaša poisťovňa, toľko, ako za hodinu v značkovom servise," dodal chirurg pre TASR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies