Protest kamionistov v Bruseli ukázal na inváziu slabo platených šoférov v EÚ

NETKY.SK • 25 September 2012, 07:03 • 2 min
Protest kamionistov v Bruseli ukázal na inváziu slabo platených šoférov v EÚ

Protest kamionistov v Bruseli ukázal na inváziu slabo platených šoférov v EÚ - Doprava Bez väčších dopravných problémov a nepokojov sa v Bruseli a jeho okolí skončil dnešný protest stoviek kamionistov, ktorí protestovali voči nekalej súťaži v oblasti kami

slovakia

left justify in out

img

Bez väčších dopravných problémov a nepokojov sa v Bruseli a jeho okolí skončil dnešný protest stoviek kamionistov, ktorí protestovali voči nekalej súťaži v oblasti kamiónovej prepravy po otvorení hraníc so štátmi strednej a východnej Európy.
      Okolo 500 kamiónov z Belgicka, Francúzska a Holandska dnes doobeda v dlhej kolóne a pomalým tempom prešlo cez Brusel. Hlavným cieľom organizátorov, ktorými sú odbory v oblasti kamiónovej prepravy, bolo upozorniť na znepokojujúcu situáciu v Európe, keď slabo platení šoféri pôvodom zo štátov strednej a východnej Európy sú čoraz väčšou hrozbou pre kamionistov zo západoeurópskych štátov.
      Medzinárodný protest kamionistov sa konal pod heslom "Rovnaká pláca za rovnakú prácu". Kamionisti tým chceli upozorniť tvorcov európskej politiky na nelegálne praktiky mnohých zamestnávateľov, ktorí čoraz viac zamestnávajú šoférov zo strednej a východnej Európy, pričom ich platy a pracovné podmienky sú neporovnateľné s podmienkami vodičov zo západnej Európy.
      "Európa sľúbila otvorenie hraníc, slobodu pohybu, voľný pohyb tovarov a služieb, ale bez fiškálnej a sociálnej harmonizácie," uviedla vo svojom vyhlásení belgická odborová centrála CGSLB a upozornila, že firmy zaregistrované v štátoch východnej Európy obsadili trhy západnej Európy so slabo platenými šoférmi s minimom sociálnych záruk.
      Nátlak na EÚ, aby sa pokúsila vyrovnať platové podmienky pre všetkých kamionistov, nezávisle od krajiny ich pôvodu a odstránila takzvaný sociálny dumping, má odbúrať nekalé hospodárske praktiky, ktoré dnes na dopravnom trhu existujú.
      Odborári vo svojom vyhlásení uviedli, že sa rozhodli pre doobedňajší protest kvôli tomu, aby ešte viac nezhoršili poobedňajšie dopravné zápchy v Bruseli a jeho okolí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies