Protest dánskych učiteľov: Vytvorili 35-kilometrovú reťaz

NETKY.SK • 9 Apríl 2013, 15:01 • 2 min
Protest dánskych učiteľov: Vytvorili 35-kilometrovú reťaz

KODAŇ - Tisíce dánskych učiteľov, ktoré protestujú proti rozhodnutiu obcí zatvoriť školy, kde pracujú, v utorok upozornili na svoju situáciu vytvorením 35 kilometrov dlhej reťaze.

slovakia

left justify in out

Podľa ich odborového zväzu sa do akcie zapojilo približne 6000 členov, ktorí sa zoradili pozdĺž hlavnej cesty vedúcej z Kodane do mesta Roskilde. Väčšina dánskych škôl prvého a druhého stupňa spravovaných obcami prerušila vyučovanie po tom, ako 1. apríla stroskotalo vyjednávanie s učiteľmi o zmenách v počte odpracovaných hodín, na čo im zamestnávatelia znemožnili prístup na pracovisko.

Blokáda postihla zhruba 52-tisíc pedagógov ako aj 875-tisíc žiakov a študentov. Učiteľské odbory údajne odmietajú novú kolektívnu zmluvu, na ktorú majú pristúpiť v rámci radikálnych vládnych reforiem. Očakáva sa, že do sporu medzi učiteľmi a obcami vstúpi samotná vláda, ktorá by mohla nariadiť obnovenie vyučovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona