Prostitútkam v Španielsku zvoní umieráčik! Vláda otvára vážnu debatu

NETKY.SK • 8 Jún 2022, 12:00 • 2 min
Prostitútkam v Španielsku zvoní umieráčik! Vláda otvára vážnu debatu

MADRID - Španielsky parlament schválil návrh na vypracovanie zákona na zákaz prostitúcie, ďalšie potláčanie kupliarstva a zavedenie prísnejších trestov pre mužov kupujúcich si sex.

slovakia

left justify in out

 

Ako informovala agentúra Reuters, doteraz bola v Španielsku prostitúcia tolerovaná, pričom mnohé verejné domy oficiálne fungovali ako hotely alebo iné ubytovacie zariadenia. Sexuálne vykorisťovanie a kupliarstvo sú v krajine protizákonné. Návrh na vypracovanie spomínaného zákona, ktorý poslanci schválili v utorok, je súčasťou úsilia socialistickej strany (PSOE) premiéra Pedra Sáncheza o rozšírenie práv žien.

 

img

 

Socialisti, ktorí vládnu v menšinovej koalícii s krajne ľavicovým mladším partnerom, zoskupením Spoločne môžeme (Unidos Podemos), chcú zaviesť dlhšie tresty odňatia slobody za kupliarstvo. Tým by sa odstránila súčasná požiadavka, aby polícia preukázala, že existuje vykorisťovateľský vzťah s osobou poskytujúcou sexuálne služby.

 

Návrh zákona počíta aj s trestom pre každého, kto využíva svoje priestory na prostitúciu. Prísnejšie by trestal aj mužov kupujúcich si sex, ak je obeťou maloletá osoba alebo osoba z ohrozenej skupiny obyvateľstva. Návrh zákona vyvolal intenzívnu diskusiu v miestnom hnutí za práva žien.

 

Niektoré organizácie, ktoré pracujú so ženami sociálne vylúčenými alebo vykonávajúcimi prostitúciu, ako napríklad Medicos del Mundo, považujú návrh zákona za krok správnym smerom.

 

img

 

Iné organizácie, napríkld Antigona združujúca akademikov, ktorí sú za legalizáciu prostitúcie, tvrdia, že po prijatí zákona hrozí, že migranti bez dokladov budú zahnaní do ilegality, čím sa stanú zraniteľnejší voči sieťam obchodníkov s ľuďmi. Agentúra AP napísala, že návrh zákona by mohol v parlamente prejsť mnohými zmenami a môže trvať mnoho mesiacov, kým bude definitívne schválený.

 

Návrh podporila aj vplyvná opozičná konzervatívna Ľudová strana (PP), čo naznačuje, že by mohol byť schválený pomerne rýchlo.

 

Niektoré politické strany a experti tvrdia, že Španielsko by malo regulovať prostitúciu na ochranu osôb pracujúcich v sexbiznise, ale nie sa ju snažiť zakázať.

 

img

 

Socialisti tvrdia, že cieľom zákona je zakázať kupliarstvo vo všetkých jeho formách. Dodávajú, že cieľom zákona nie je trestať prostitútky, ale ponúkať im ochranu ako obetiam trestného činu.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies