Prosperita Slovenska sa zhoršuje!

NETKY.SK • 5 November 2013, 12:07 • 2 min
Prosperita Slovenska sa zhoršuje!

BRATISLAVA - Prosperita Slovenska sa zhoršuje. Vyplýva to z údajov londýnskej organizácie Legatum Institute, podľa ktorej je Slovensko 38. najprosperujúcejšou krajinou spomedzi 142 krajín sveta. V porovnaní s minulým rokom sa naša pozícia v rebríčku zhoršila o dve priečky.

slovakia

left justify in out

Podľa indexu prosperity, ktorý inštitút zostavil pre tento rok, sa najlepšie žije v Nórsku, Švajčiarsku a v Kanade. Legatum Institute svoj index zostavuje na základe tradičných ekonomických ukazovateľov, ale aj na základe pocitu spokojnosti obyvateľstva. 

Prosperita Slovenska je podľa hodnotenia na podobnej úrovni ako na Cypre či v Izraeli. Z našich susedov lepšie dopadli Česko, ktoré sa umiestnilo na 29. mieste, či Rakúsko s 15. pozíciou v svetovom rebríčku. Naopak, o niečo horšie skončilo Maďarsko, ktoré obsadilo až 41. miesto. 

Inštitút negatívne ohodnotil stav slovenskej ekonomiky, či mieru osobnej slobody. V oblasti ekonomickej prosperity sme podľa neho až na 67. mieste spomedzi 142 ohodnotených krajín. Naopak, relatívne dobre sme na tom vraj v oblasti vzdelania či zdravia. Podľa prieskumu pritom až 72,6 % Slovákov verí, že je v krajine rozšírená korupcia. 

Podľa tohtoročného hodnotenia inštitútu vypadli Spojené štáty Americké z prvej dvadsiatky ekonomicky najprosperujúcejších krajín a posunuli sa až na 24. pozíciu. Ich miesto obsadili Nový Zéland a Južná Kórea. V celom rebríčku obsadilo Nemecko dvanáste miesto, o dve pozície nižšie sa nachádza Veľká Británia. 

Japonsko skončilo na 21. mieste, Čína na 51. priečke a Rusko skončilo až na 61. mieste spomedzi hodnotených krajín. Najhorší pocit prosperity majú podľa indexu v Čadskej republike, Stredoafrickej republike a Kongu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies