Prospech študentov nezávisí len od ich daností a snahy: Pozor na tento faktor!

NETKY.SK • 4 Jún 2018, 10:03 • 2 min
Prospech študentov nezávisí len od ich daností a snahy: Pozor na tento faktor!

Štúdia odhalila jeden z dôvodov, prečo sa niektorým študentom v posledných rokoch prestalo dariť.

slovakia

left justify in out

Na prospech študenta vplýva mnoho faktorov. V prvom rade ide o celkové danosti a schopnosť učiť sa, dôležitá je tiež sústredenosť, rodinné zázemie, vzory, miera zodpovednosti a podobne. Možno by vám to nenapadlo, ale významný vplyv na schopnosť podávať v škole výkon majú aj klimatické zmeny, o ktorých sa v poslednej dobe hovorí čoraz viac.

 

Globálne otepľovanie je veľkým problémom. Teplota na zemskom povrchu stúpa, isté časti sveta sa prehrievajú, dochádza k stúpaniu hladiny oceánov a úhynu mnohých živočíchov. V tomto dôsledku sa už stretávame aj s migráciou ľudí, ktorí sú kvôli teplotám nútení opustiť svoje domovy a sťahovať sa do iných oblastí. Zvyšujúca sa priemerná teplota je citeľná takmer všade a ako sa ukázalo na základe štúdie realizovanej troma americkými univerzitami, má nesporný dopad aj na študentov.

 

Odborníci z Harvardovej univerzity, Južnej kalifornskej univerzity a Georgijskej štátnej univerzity zistili, že teplota ma veľký vplyv na to, aký prospech študenti dosahujú. Výskum realizovali v rokoch 2001 – 2014 na študentoch starších ako 13 rokov v rámci celých Spojených štátov. Dokopy išlo takmer o 10 miliónov dobrovoľníkov. Žiakov rôznym spôsobom testovali a tieto výsledky porovnávali s klimatickými podmienkami v daných miestach.

 

Zistilo sa, že pri každom zvýšení priemernej ročnej teploty o 0,55 stupňa sa výsledky študentov zhoršujú o jedno percento. Prospech vraj slabne na hranici 21 stupňov Celzia a, samozrejme, ak teplota prekračuje 32 stupňov, zhoršenie je o to výraznejšie.

 

Problém sa zreteľnejšie prejavil u ľudí z rodín s nižšími príjmami. Dôvodom môže byť skutočnosť, že školy, ktoré navštevujú, nedokážu adekvátne zakročiť v prípade globálneho zhoršenia výsledkov v rámci ročníka a zároveň nedisponujú klimatizáciou, ktorá by problém s teplom riešila.

 

Stúpajúca teplota teda ovplyvňuje sústredenosť študentov, slabšie vypracovávajú zadané úlohy, nedokážu sa koncentrovať a to sa prejavuje na ich výsledkoch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies