Prosím verejnosť, aby si všímala správanie poslancov

NETKY.SK • 16 September 2010, 07:09 • 2 min
Prosím verejnosť, aby si všímala správanie poslancov

Prosím verejnosť, aby si všímala správanie poslancov

slovakia

left justify in out

img

Verejnosť by si mala všímať správanie poslancov Národnej rady, lebo práve ona má právo vo voľbách odmietnuť štýl správania, aký sa nedávno odohral v parlamente. Voličov o to prosí podpredseda NR SR Pavol Hrušovský (KDH) s tým, že on takéto metódy odmieta.
Hrušovský, ktorý viedol schôdzu parlamentu v čase incidentu medzi Igorom Matovičom (SaS) a Robertom Kaliňákom (Smer-SD), zdôraznil, že predsedajúci schôdze nie je nejakým morálnym arbitrom na to, aby on posudzoval intenzitu a mieru nejakých prehreškov pri prejavoch zákonodarcov. "Ja vždy upozorním poslanca, keď vystupuje nemiestne, keď si myslím, že jeho konanie nie je v súlade s kultúrou, ktorá by sa mala prejaviť aj pri vystúpeniach," uistil.
Na druhej strane predseda parlamentu Richard Sulík nedávno v televízii Markíza povedal, že on sám schôdzu neviedol, tak za incident nemá byť ako zodpovedný. Navyše podľa jeho slov mohol Hrušovský schôdzu prerušiť aj skôr a zasiahnuť. "V tomto prípade to prichádzalo spontánne. Emócia fungovala po tom, ako sa v slovnom súboji vystriedali pán predseda parlamentu a vzápätí naňho reagoval pán Fico. Naozaj je ťažké, aby predsedajúci dokázal posúdiť, že čo vlastne ten politický prejav vo svojom obsahu charakterizuje," povedal Hrušovský.
Podpredseda NR SR je presvedčený, že je nie úlohou predsedajúceho, aby bol jazykovým strážcom toho, čo kto hovorí. "On sa má zamerať na obsah prejavu, či zodpovedá prerokovávanému bodu a tam je to niekedy veľmi zložité posúdiť. Osobne si myslím, že som konal v súlade so zákonom. Ak by pri každom jednom viac emotívnom vystúpení poslanca mala byť prerušená schôdza, tak parlament možno nerokuje celý deň," konštatoval.
Politickú zodpovednosť za to, čo sa stalo, nesú podľa Hrušovského strany, ktorých poslanci sa takto správali, teda SaS a Smer-SD. "To je daň parlamentnej demokracie. Ja by som toto chovanie a správanie skôr považoval za zneužitie alebo využitie slobody prejavu. To je obraz o poslancovi, ktorý dokáže takýmto nevhodným spôsobom prezentovať svoje názory na konkrétnu vec. To nemôže ovplyvniť predsedajúci, len každý jednotlivý poslanec," podčiarkol.
Hrušovský sa domnieva, že v prípade takéhoto incidentu treba vyhnať iniciátorov zo sály tak, ako to on urobil v prípade Matoviča a Kaliňáka. "V pléne sedí veľa slušných poslancov, okrem toho sú tam aj dámy," upozornil. Ak by sa roztržka medzi spomínanými dvoma zákonodarcami ešte niekoľkokrát opakovala, Hrušovský im v dobrom odporúča zvážiť, či sú vhodní na zastávanie jednej z vysokých ústavných funkcií.
K incidentu medzi Matovičom a Kaliňákom došlo minulý týždeň počas rokovania o návrhu na zúženie poslaneckej imunity. Na začiatku konfliktu bolo vystúpenie Matoviča, v ktorom povedal, že "Fico patrí do basy, ak sa dokáže, že hlas, ktorý je podobný Ficovi, je Ficov". Vzápätí Kaliňák vo svojom príspevku naznačil, že poslanec SaS je pašerák a zlodej. "Síce nepovedal moje meno, ale myslel mňa. Pašerák, lebo čítal o tom, ako som si doviezol tlačiarenský stroj, zlodej preto, lebo zamestnávam študentov a že asi im neplatím peniaze. Na základe toho som mu povedal ču..k," vysvetlil Matovič. Neskôr sa Kaliňákovi verejne ospravedlnil.  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies