Proruský premiér oznámil, že má pod kontrolou armádu: Požiadal Putina o pomoc

NETKY.SK • 1 Marec 2014, 09:02 • 2 min
Proruský premiér oznámil, že má pod kontrolou armádu: Požiadal Putina o pomoc

KYJEV - Nový proruský premiér autonómnej republiky na ukrajinskom polostrove Krym Sergej Aksenov dnes oznámil, že má pod kontrolou všetky vojenské sily, políciu a ďalšie bezpečnostné služby v regióne. Zároveň požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina o pomoc pri udržiavaní mieru na Kryme. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení zverejnenom miestnymi a ruskými tlačovými agentúrami Aksenov upozornil, že ozbrojené sily, polícia, národná bezpečnostná služba a pohraničná stráž budú plniť iba jeho príkazy. Premiér dodal, že velitelia, ktorí s tým nesúhlasia, by mali zo svojich postov odísť.
      

"Vzhľadom na moju zodpovednosť za životy a bezpečnosť občanov žiadam prezidenta Ruska Vladimira Putina o pomoc pri zaisťovaní mieru a pokoja na území autonómnej Krymskej republiky," napísal Aksenov vo vyhlásení.
      

Aksenov, šéf hlavnej proruskej strany na Krymskom polostrove, bol za premiéra vymenovaný krymským parlamentom vo štvrtok 27. februára - v období, keď na Ukrajine prudko stúplo napätie, pretože Krym odporuje novým predstaviteľom v Kyjeve, ktorí prevzali moc v štáte minulý týždeň.
      

V piatok nastal prudký vývoj udalosti na Kryme, kde žije väčšinové ruské obyvateľstvo. Ozbrojení muži označení ako ruskí vojaci totiž obsadili kľúčové letiská na polostrove, kde má základňu ruská Čiernomorská flotila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies