Proruskí separatisti omylom strieľali do vlastných

NETKY.SK • 27 November 2014, 10:07 • 2 min
Proruskí separatisti omylom strieľali do vlastných

KYJEV - Letisko v Donecku bolo v noci nadnes opäť terčom útoku proruských separatistov. Vládne jednotky, ktoré areál chránia, letisko opäť ubránili, informovali ukrajinské tlačové agentúry.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ďalší neúspech proruskí separatisti zaznamenali aj v oblasti Dokučajevska a Jelenivky, kde omylom zaútočili na pozície vlastných jednotiek, pričom došlo aj k obetiam na životoch. Informoval o tom na svojej facebookovej stránke ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk, podľa ktorého na vine bola zlá koordinácia velenia útočnej operácie. Tymčuk súčasne upozornil, že s nástupom chladného počasia badať u protivníka pokles bojovej morálky, keď jednotky svojvoľne ustupujú z útočných pozícií, a častejšie dochádza aj k dezerciám.

 

Podľa agentúry Ukrinform sa separatisti za posledných 24 hodín v Donecku zmocnili viacerých administratívnych budov patriacich vládnym úradom alebo výskumných ústavom, ako aj sídlo banky, kde sa útočníci zmocnili hotovosti, šekových knižiek, rôznych dokladov a počítačovej techniky. Prípadmi sa zaoberá polícia, uviedol Ukrinform. 

 

Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorí pôsobia v blízkosti hraničných priechodov Hukovo a Doneck, informovali, že spoločnú hranicu naďalej prekračujú osoby v uniformách. Ich počet je vysoký - za uplynulých týždeň ich bolo asi 560, z toho desať žien -, pričom časť z nich na Ukrajinu prichádza a časť z nej odchádza. Medzi nimi boli aj kozáci, informovali pozorovatelia v správe, ktorá sa dnes objavila na stránke OBSE.

 

Agentúra UNIAN v stredu s odvolaním sa na Markijana Lubkivského, poradcu šéfa ukrajinskej tajnej služby SBU, informovala, že na území oboch neuznaných republík v Donbase sa nachádza asi 7500 príslušníkov ruskej armády.

 

Na cestu do Donbasu dnes z podmoskovského Noginska vypravili ďalšiu kolónu nákladných áut s humanitárnou pomocou. Informovala o tom agentúra RIA Novosti, odvolávajúca sa na ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie, ktoré koordinuje humanitárnu pomoc pre Ukrajinu. Ukrajinské zdroje v tejto súvislosti citujú vyhlásenie poradkyne ministra zahraničných vecí USA Victorie Nulandovej, podľa ktorej ruská humanitárna pomoc pre Donbas pozostáva z paliva pre tanky a uniforiem pre vojakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies