Proruskí separatisti odmietajú obvinenia z ostreľovania vládnych síl

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 10:03 • 2 min
Proruskí separatisti odmietajú obvinenia z ostreľovania vládnych síl

KYJEV - Ministerstvo obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) dnes odmietlo tvrdenia velenia ukrajinskej armády, že proruské jednotky ostreľovali pozície vládnych síl a použili pritom ťažkú delostreleckú techniku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"My nepoužívame ťažké delostrelecké zbrane," uviedol pre agentúru TASS predstaviteľ "ministerstva obrany" DĽR. Obvinil vládne sily, že podobnými vyhláseniami "sa snažia zdiskreditovať DĽR a získať zámienku na ostreľovanie" pozícií povstalcov.

 

Zdroj dodal, že pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorí pravidelne preverujú dodržiavanie dohody o odsune ťažkých zbraní z demarkačnej čiary, nekonštatovali žiadne porušenie dohovoru zo strany proruských síl.

 

Zdroj v DĽR reagoval na informáciu tlačovej služby vládnej protiteroristickej operácie (ATO), ktorá podľa agentúry UNIAN aj dnes potvrdila, že od utorka 18.00 h miestneho času do polnoci proruské sily ostreľovali pozície ukrajinskej armády z delostreleckých zbraní s kalibrom 122 mm, ktoré podľa mierovej dohody z Minska majú byť stiahnuté. Okrem toho boli použité aj mínomety s kalibrom 82 mm.

 

V štábe ATO v utorok na dôvažok zaregistrovali aj 22 prípadov ostreľovania ukrajinských jednotiek z ručných strelných zbraní. Najviac týchto prípadov sa odohralo v oblasti Donecka, konkrétne v okolí obcí Piski, Opytne, Majorsk a Avdijivka. Tento stav velenie ATO registruje od začiatku tohto týždňa.

V Luhanskej oblasti je síce situácia relatívne pokojná, aj keď aj tam zaznamenali ostreľovanie pozícií vládnych síl i prelety bezpilotných lietadiel v blízkosti prístavu Mariupol.

 

Agentúra Ukrinform dnes informovala, že predstavitelia pozorovateľskej misie OBSE 4. apríla opäť preverili miesta dislokácie ťažkých zbraní oboch znepriatelených strán a konštatovali, že s výnimkou jedného samohybného dela, ktoré patrilo ukrajinskej armáde, zostali všetky zbrane na miestach. Veliteľ príslušnej jednotky ukrajinskej armády vysvetlil, že samohybné delo je v opravárenskej dielni, uvádza sa v správe OBSE.

 

Pri ďalej previerke na iných miestach OBSE 5. apríla zistila u proruských síl dva chýbajúce raketomety Grad, čo velenie príslušnej jednotky nijako nevysvetlilo, uviedli pozorovatelia OBSE.

Misia OBSE tiež zaregistrovala presuny vojakov a ťažkej bojovej techniky oboch strán konfliktu, a to v oblastiach pod kontrolou vládnej armády v okolí obcí Muratovo a Mirnyj (obe ležia v Luhanskej oblasti). OBSE upozornila aj na aktivity v dedine Samsonivka kontrolovanej samozvanou Luhanskou ľudovou republikou (LĽR) a obciach Styla a Luhanske, ktoré obsadili jednotky DĽR.

 

Podľa dohody z Minska, podpísanej 12. februára zástupcami oboch strán, mali byť z demarkačnej čiary stiahnuté všetky ťažké zbrane s kalibrom nad 100 mm a presunuté na miesta určenia, kde podliehajú kontrolám OBSE. Pozdĺž demarkačnej čiary mala vzniknúť bezpečná zóna v šírke 50-140 kilometrov. Dohoda okrem iného predpokladá aj výmenu zajatcov, ústavnú reformu, stiahnutie všetkých cudzích vojakov a žoldnierov a obnovenie kontrol na hraniciach s Ruskom príslušníkmi ukrajinskej pohraničnej stráže.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies