Proruskí separatisti nedovolili misii OBSE inšpekciu v obci Šyrokyne

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 13:10 • 2 min
Proruskí separatisti nedovolili misii OBSE inšpekciu v obci Šyrokyne

KYJEV - Boje na východe Ukrajiny si za uplynulých 24 hodín vyžiadali život jedného vojaka ukrajinskej armády, informovala s odvolaním sa na jej velenie agentúra UNIAN.

slovakia

left justify in out

Ďalších 14 vojakov bolo zranených. Najväčšie napätie panuje v okolí obce Avdijivka, kde proruskí separatisti nasadili do ostreľovania aj raketové systémy Grad.
     

Agentúry UNIAN a Ukrinform spresnili, že od pondelňajšieho podvečera protivník 22-krát porušil dohodu o prímerí, pričom použil aj ťažké zbrane s kalibrom nad 100 mm, ktoré mali byť stiahnuté z demarkačnej čiary.
     

Agentúra AP uviedla, že tretíkrát za posledných päť dní proruskí separatisti v pondelok zabránili pozorovateľom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v slobodnom prístupe do východnej časti obce Šyrokyne. 
     

Šyrokyne sa nachádza priamo na frontovej línii a v blízkosti strategicky významného prístavu Mariupol, ktorý je aj dôležitým priemyselným centrom a je v rukách vládnych síl. Boje, ktoré sa tam odohrávali uplynulú nedeľu, boli podľa AP najprudšie v tejto lokalite od februára, keď tam došlo k ťažkým bojom medzi vládnymi silami a proruskými separatistami.
     

Misia OBSE, ktorá na východe Ukrajiny monitoruje dodržiavanie mierovej dohody z Minska, okrem toho zaznamenala desiatky prípadov paľby z tankov a presuny ďalších typov ťažkých zbraní, ktoré mali byť podľa dohôd z Minska stiahnuté z demarkačnej čiary a uskladnené s možnosťou ich verifikácie členmi misie OBSE. 
     

Celkovej situácii na Ukrajine je venovaná aj medzinárodná konferencia, ktorá sa dnes začala v Kyjeve. Otvoril ju ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý EÚ vyzval na pomoc svojej krajine, sľúbil pokračovať v začatých reformách, ale v súvislosti s vývojom v oblasti Donbasu varoval, že vojna tam môže vypuknúť kedykoľvek. "Je to realita, vojna sa môže začať v ktoromkoľvek okamihu," vyhlásil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies