Proruské moldavské strany podporili protivládne protesty v Kišiňove

NETKY.SK • 8 September 2015, 13:10 • 2 min
Proruské moldavské strany podporili protivládne protesty v Kišiňove

KIŠIŇOV - Dve moldavské proruské strany podporili dnes protivládnych demonštrantov v centre Kišiňova, ktorí požadujú dôkladné prešetrenie straty vyše miliardy eur z trojice bánk.

slovakia

left justify in out

V Kišiňove sa v nedeľu uskutočnil masový protest za účasti desaťtisícov ľudí. Jeho účastníci okrem objasnenia bankového škandálu požadovali aj odstúpenie viacerých vysoko postavených moldavských činiteľov vrátane guvernéra centrálnej banky, generálneho prokurátora a proeurópskeho prezidenta Nicolaea Timoftiho.

Po nedeľňajšom proteste aktivisti zriadili na hlavnom kišiňovskom námestí protestný tábor pozostávajúci z približne stovky stanov. Podľa agentúry AP bolo dnes na námestí niekoľko stoviek demonštrantov.

 

Podporu ich požiadavkám vyjadrili dnes aj lídri dvoch moldavských proruských strán: predseda socialistickej strany (PSRM) Igor Dodon a líder Našej strany (PN) Renato Usatii. Obyvatelia Moldavska by sa podľa ich názoru mali pridať k protestom "bez ohľadu na národnosť či politickú orientáciu".

V posledných parlamentných voľbách sa Dodonova proruská strana zložená z bývalých komunistov umiestnila na prvom mieste. Vládnucu koalíciu však napokon zostavili proeurópske strany.

 

Odhalenie, že z trojice významných bánk, za ktorými stoja moldavskí a ruskí investori, pred vlaňajšími voľbami zmizla obrovská suma peňazí, vyvolalo v chudobnom Moldavsku vlnu pobúrenia. Stratená čiastka môže predstavovať až osminu moldavského HDP. Podľa neverejnej správy moldavského parlamentu bola časť prostriedkov prevedená do ruských bánk.

 

Aféra vážne poškodila povesť moldavských proeurópskych strán, ktoré vládnu v tejto bývalej sovietskej republike od roku 2009.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies