Propagácia fašizmu?! Kotleba vyvesil na výročie SNP čierne vlajky

NETKY.SK • 29 August 2015, 12:38 • 2 min
Propagácia fašizmu?! Kotleba vyvesil na výročie SNP čierne vlajky

BRATISLAVA - Na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) visia dnes, v deň 71. výročia Slovenského národného povstania (SNP), dve čierne vlajky. Podľa Ľudovíta Kaníka (DS-SDKÚ) je za tým predseda kraja Marian Kotleba. Kaník to považuje za pošliapavanie odkazu SNP a propagáciu fašizmu. Avizuje preto podanie trestného oznámenia.

slovakia

left justify in out

"Vyvesiť čierne zástavy na župný úrad v deň osláv SNP je také pošliapavanie odkazu SNP, že sa cez to nedá prejsť mlčaním. SNP bolo ozbrojené vystúpenie slovenského národa proti fašizmu, ktorý reprezentoval aj vojnový Slovenský štát. Vyjadrovať čiernymi zástavami smútok nad tým, že SNP vzniklo, a to ešte na oficiálnej budove, ktorá je sídlom samosprávneho kraja, je propagácia fašizmu," vyhlásil Kaník.

 

Kotleba podľa neho zašiel priďaleko. "Toto jeho konanie podľa môjho názoru napĺňa znaky trestného činu popierania a schvaľovania zločinov politických režimov, keďže verejne schvaľuje zločiny režimu založeného na fašistickej ideológii, a to v kombinácii so zneužitím právomoci verejného činiteľa na takýto zavrhnutiahodný čin," poukázal Kaník. V najbližších dňoch podá trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania týchto trestných činov.

 

Slovenské národné povstanie je podľa jeho slov jednou z najdôležitejších udalostí, ktoré určili rodný list Slovenska a rozhodli o tom, že dnes žijeme v demokratickej krajine. "Máme ho preto každoročne oslavovať a nezabúdať na odkaz jeho predstaviteľov, ktorý je dnes o to aktuálnejší a upozorňuje na tých, ktorí slobodu a demokraciu svojvoľne potláčajú," zdôraznil Kaník.

 

Vyvesenie dvoch čiernych vlajok na úrad BBSK nepovažuje za náhodu ani generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev. Označil to za derniéru Mariana Kotlebu. Podľa Mičeva vlajkami Kotleba dáva najavo svoj smútok nad tým, že už nebude zvolený.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies