Prokuratúra žiada Spolkový snem zbaviť imunity prezidenta Wulffa

NETKY.SK • 17 Február 2012, 07:43 • 2 min
Prokuratúra žiada Spolkový snem zbaviť imunity prezidenta Wulffa

Prokuratúra žiada Spolkový snem zbaviť imunity prezidenta Wulffa - Politika So žiadosťou o zbavenie imunity nemeckého spolkového prezidenta Christiana Wulffa sa na Spolkový snem (Bundestag) obrátila prokuratúra v Hannoveri. Informovala o tom dnes nemecká

slovakia

left justify in out

img

So žiadosťou o zbavenie imunity nemeckého spolkového prezidenta Christiana Wulffa sa na Spolkový snem (Bundestag) obrátila prokuratúra v Hannoveri. Informovala o tom dnes nemecká tlačová agentúra DPA.
      V zdôvodnení prokuratúra uviedla, že po komplexnom preskúmaní nových podkladov a vyhodnotení ďalších mediálnych informácií je dané podozrenie z neoprávneného využívania a garantovania výhod zo strany niekdajšieho dolnosaského krajinského premiéra.
      Spolkový snem musí teraz rozhodnúť, či môže nasledovať trestnoprávne vyšetrovanie hlavy štátu.
      Najvyšší nemecký predstaviteľ čelí už niekoľko týždňov pretrvávajúcej kritike predovšetkým v súvislosti so svojimi kontaktmi s majetnými podnikateľmi krajiny. Christian Wulff bol v uplynulých mesiacoch konfrontovaný s celým radom podozrení z využívania výhod, okrem iného v prípade súkromnej pôžičky na výstavbu domu, lacného lízingu auta alebo bezplatnej dovolenky u spriatelených podnikateľov, s ktorými prišiel do styku aj ako krajinský premiér (2003-2010).
      V Nemecku sa na hlavu štátu vzťahuje rovnaká trestnoprávna imunita ako na každého poslanca Spolkového snemu. Táto je garantovaná ústavou. V praxi to znamená, že prezident môže byť trestne stíhaný iba v prípade, že s tým bude súhlasiť zákonodarný zbor. Bez takéhoto súhlasu nie je voči hlave štátu prípustné ani len začatie vyšetrovania.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona