Prokuratúra žiada šesť rokov pre opozičného lídra Navaľného

NETKY.SK • 5 Júl 2013, 10:02 • 2 min
Prokuratúra žiada šesť rokov pre opozičného lídra Navaľného

KIROV - Ruská štátna prokuratúra navrhla dnes šesť rokov väzenia pre opozičného lídra Alexeja Navaľného, jedného z hlavných kritikov prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Známy protikorupčný aktivista a bloger čelí obžalobe zo sprenevery pred okresným súdom v meste Kirov, asi 550 kilometrov severovýchodne od Moskvy. 

Podľa prokuratúry sa mal v roku 2009 ako poradca liberálneho gubernátora Kirovskej oblasti podieľať na organizácii krádeže dreva zo štátnej spoločnosti KirovLes, ktorá v jej dôsledku prišla o 16 miliónov rubľov (370.000 eur).

Za vznesené obvinenia hrozí Navaľnému (37) až desaťročný pobyt za mrežami, obžaloba však napokon požiadala súd o udelenie nižšieho šesťročného trestu a pokuty milión rubľov (23.000 eur). 

Aj ten by však stačil na to, aby aktivistu prepustili na slobodu až po ďalších prezidentských voľbách v roku 2018, v ktorým sa chcel uchádzať o dôveru voličov proti Vladimirovi Putinovi. Okrem toho mieni v septembri tohto roku kandidovať aj na post starostu Moskvy.  

Sám Navaľnyj označuje kauzu KirovLes za vykonštruovanú snahu Kremľa o jeho vyradenie z politického života. Opozičný líder čelí obvineniam a vyšetrovaniu aj v ďalších štyroch prípadoch, v ktorým mu hrozia vysoké tresty väzenia.
     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona