Prokuratúra žiada pre "účtovníka z Auschwitzu" 3,5 roka väzenia

NETKY.SK • 7 Júl 2015, 18:26 • 2 min
Prokuratúra žiada pre "účtovníka z Auschwitzu" 3,5 roka väzenia

LUNERUBG - Triapolročný trest väzenia žiada prokuratúra v procese s 94-ročným Oskarom Gröningom, ktorý počas druhej svetovej vojny pôsobil vo vyhladzovacom tábore Auschwitz-Birkenau a čelí obvineniu z podielu na vražde približne 300.000 ľudí.

slovakia

left justify in out

 Odznelo to dnes na krajinskom súde v nemeckom Lüneburgu, kde sa koná príslušný proces, uviedla agentúra DPA.
     

Aj keby súd uznal "účtovníka z Auschwitzu" vinným a vymeral mu nepodmienečný trest odňatia slobody, musela by prokuratúra preskúmať, či je vzhľadom na vysoký vek a zdravotné problémy schopný výkonu trestu.
     

Niekdajší Rottenführer SS, ktorý pôsobil vo vyhladzovacom tábore Auschwitz v rokoch 1942-44, mal podľa prokuratúry v náplni práce triediť osobné veci odovzdávané väzňami pri vstupe do tábora. Súčasne z nich vyberal tie hodnotné, za čo si vyslúžil prezývku "účtovník z Auschwitzu".
     

Gröning čelí aj obvineniu, že peniaze nájdené v osobných veciach sústreďoval a posielal do centrály jednotiek SS v Berlíne, aby z nich boli financované nemecké bojové operácie. Žalujúcou stranou v súdnom procese je aj viac ako 60 príbuzných obetí koncentračného tábora Auschwitz.
     

Súdne konanie s Gröningom, ktorý v úvode priznal morálnu spoluvinu, sa začalo 21. apríla 2015. Vzhľadom na jeho zdravotné problémy bolo niekoľkokrát prerušené, respektíve odročené. V Nemecku ho vnímajú ako jeden z posledných veľkých procesov s ešte žijúcimi nacistami podozrivými z napomáhania systematického vyvražďovania počas druhej svetovej vojny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies