Prokuratúra vyzvala politikov, aby o práci prokurátorov prestali zavádzať

NETKY.SK • 26 Január 2021, 15:42 • 2 min
Prokuratúra vyzvala politikov, aby o práci prokurátorov prestali zavádzať

Prokuratúra vyzvala politikov, aby prestali zavádzať a komentovať činnosť prokurátorov, často tak dochádza ku klamstvu.

slovakia

left justify in out

Úrad špeciálnej prokuratúry vyzval všetkých politikov, aby sa prestali verejne, nepravdivo a zavádzajúco  vyjadrovať o práci prokurátorov. Vyzvali ich aby už nekomentovali a nerorozoberali ich postupy a rozhodnutia. Vyjadrenia sú často vykonštruované a bez znalosti konkrétnych trestných vecí, teda bez znalosti spisového materiálu a skutkového a právneho stavu prípadov.

„V mnohých prípadoch sa pritom potvrdzuje, že zdieľané informácie čerpajú predstavitelia politickej moci priamo od rôznych podozrivých a obvinených osôb, prípadne od ich obhajcov, ktoré sú však v značnom rozpore s realitou,“ povedala Tökölyová s tým, že takéto informácie sú potom širokej verejnosti prezentované účelovo, zavádzajúco a tendenčne.

Úrad podľa stanoviska plne rešpektuje politickú súťaž medzi politickými spektrami, ale odmieta, aby sa práca prokurátorov stala predmetom politického súboja a verejnej urážky na cti.

 

„Rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní a súdov musia rešpektovať aj verejne činné osoby, a preto ich vyzývame k zdržanlivosti v tejto súvislosti,“ dodala hovorkyňa.

Robert Fico na tlačovej besede v pondelok 25. januára kritizoval trestné stíhanie bývalého špeciálneho prokurátora, ktorý je podľa neho „politickým väzňom", aby mohla koalícia čo najrýchlejšie voliť nového generálneho aj špeciálneho prokurátora. Rozhodujúcu úlohu pri väzbe, zadržaní a obvinení sudcu vraj zohral podľa eexpremiéra, sudca Najvyššieho súdu  Juraj Kliment a prokurátor Ondrej Repa. Podotkol, že ide o strýka a synovca. 

 

 

Zároveň skritizoval prokurátorov Vasiľa Špirka a Jána Šantu s tým, že sú diskvalifikovaní na post špeciálneho prokurátora. Nepáčil sa mu ani rozsudok v kauze miliónových zmeniek, kde podľa neho nevznikla finančná škoda

 

Prokurtúra by sa chcela vyhnúť takýmto informáciám a konšpiračným teóriám.

.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies