Prokuratúra vyšetruje xenofóbny prejav na mítingu Pegidy v Drážďanoch

NETKY.SK • 20 Október 2015, 15:09 • 2 min
Prokuratúra vyšetruje xenofóbny prejav na mítingu Pegidy v Drážďanoch

DRÁŽĎANY - Prokuratúra v Drážďanoch začala dnes vyšetrovanie vo veci protiislamského a xenofóbneho prejavu nemeckého spisovateľa tureckého pôvodu Akifa Pirincciho, s ktorým vystúpil na zhromaždení hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida).

slovakia

left justify in out

"Vedieme vyšetrovanie pre podozrenie z poburovania," citovala agentúra DPA prokurátora Lorenza Haaseho. Prokuratúra začala konať na základe podnetu fyzickej osoby, ktorý bol podaný v noci nadnes. Týka sa autorovho výroku "Samozrejme existujú aj iné alternatívy, ale koncentračné tábory sú bohužiaľ momentálne mimo prevádzky", ktorý však nebol cielený na utečencov.

 

Kontroverzný autor bol v prejave prirovnal utečeneckú politiku nemeckej vlády k "umvolkung" (termín zo slovníka nacistov, používaný teraz pravicovými extrémistami a populistami pri kritike multikulturalizmu a zvyšujúceho sa podielu osôb cudzieho pôvodu). Súčasní politici podľa neho konajú "stále viac ako (nacistickí) gauleiteri proti svojmu vlastnému ľudu". Zachádza to až tak ďaleko, že ustarostení Nemci zvažujú odchod z krajiny. Po týchto slovách vyslovil Pirincci spomínanú o koncentračných táboroch.

 

Pirincciho prejav bol plný hanobenia a urážok moslimov. Spisovateľ však očividne prekročil únosnú hranicu, keďže z publika zazneli výkriky "žiadne štvanie". Líder hnutia Pegida Lutz Bachmann jeho vystúpenie predčasne ukončil. "Veľa ľudí bolo šokovaných," povedal spoluzakladateľ hnutia René Jahn, ktorý z organizačného tímu Pegidy odišiel v januári v dôsledku rozkolu. Desaťtisíce stúpencov i odporcov Pegidy sa v pondelok večer zhromaždili v Drážďanoch, kde toto protiislamské a xenofóbne hnutie oslavovalo prvé výročie svojho vzniku. Rečníci na mítingu pred Semperovou operou takmer tri hodiny vystupovali, sčasti mimoriadne agresívnym tónom, proti prílevu utečencov a demokratickým stranám. Okolo 15.000-20.000 prívržencov hnutia podľa odhadov obklopovalo 15.000-19.000 protidemonštrantov. Napätá situácia vyústila aj do potýčok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona