Prokuratúra vstúpila do civilného sporu v prípade tzv. Duckého zmeniek

NETKY.SK • 23 November 2018, 16:09 • 2 min
Prokuratúra vstúpila do civilného sporu v prípade tzv. Duckého zmeniek

BRATISLAVA - Prokuratúra vstúpila do civilného sporu v prípade tzv. Duckého zmeniek. Potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

slovakia

left justify in out

Pripomenula, že spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel (SPP) podala 20. novembra trestné oznámenie na GP SR. "Podanie bolo priamo odstúpené riaditeľovi NAKA – Prezídium Policajného zboru a postúpené na ďalšie konanie Krajskej prokuratúre v Bratislave. Zároveň prokuratúra 21. novembra vstúpila do predmetného civilného sporu," uviedla Predajňová.

 

Najvyšší súd (NS) SR vo veci tzv. Duckého zmeniek rozhodol v súdnom spore so spoločnosťou SPP v prospech cyperskej schránkovej spoločnosti Stroden Management Limited, ktorú zastupuje advokát Róbert Lenčéš. O tom informoval hovorca spoločnosti Ondrej Šebesta s tým, že Slovenská republika môže prísť o 30 miliónov eur.

 

SPP považuje rozhodnutie NS SR za nezákonné a nespravodlivé, podnikne všetky kroky na zvrátenie "nepriaznivého rozhodnutia a na ochranu svojich záujmov". Súd podľa stanoviska SPP nerešpektoval ani výsledky trestného konania, ktoré sa viedlo v súvislosti s týmito zmenkami a ktoré konštatovalo ich nezákonné vystavenie.

 

Najvyšší súd v predmetnej veci konal ako súd odvolací, viazaný už vysloveným názorom NS ako dovolacieho súdu, reagovala hovorkyňa súdu Alexandra Važanová.

 

"Rešpektoval právny názor, ktorým bol viazaný, a svojím rozhodnutím potvrdil rozhodnutie súdu prvej inštancie, ktorým bol zmenkový platobný rozkaz ponechaný v platnosti. Nevybočil tak zo svojej predchádzajúcej rozhodovacej praxe," doplnila.

 

SPP považuje tzv. Duckého zmenky za podvodne vydané a ako také za neplatné. Súdy podľa neho vo všetkých doteraz ukončených sporoch týkajúcich sa tzv. Duckého zmeniek právoplatne rozhodli v prospech spoločnosti. "SPP tak doteraz nebol zaviazaný preplatiť hodnotu ani jednej zo zmeniek," uzavrela spoločnosť.

 

V 90. rokoch riaditeľ spoločnosti Ján Ducký podpísal množstvo zmeniek, ktoré boli pôvodne vystavené v prospech českej firmy Sezooz Group. Ducký nimi údajne chcel zaplatiť za dodávky technológií pre plynárne.

 

Nie je známe, koľko zmeniek Ducký podpísal, na akú sumu celkovo a kde sa nachádzajú, pretože v účtovníctve vtedajšieho štátneho podniku SPP zaevidované neboli. V roku 1999 Duckého zavraždil neznámy páchateľ, prípad sa dodnes nepodarilo objasniť.

 

SPP a všetky neskoršie vlády považovali zmenky za neplatné alebo premlčané a odmietali ich vyplatiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies