Prokuratúra v Paríži začala prešetrovať stavebnú spoločnosť podozrivú z financovania teroristických aktivít v Sýrii!

NETKY.SK • 13 Jún 2017, 11:23 • 2 min
Prokuratúra v Paríži začala prešetrovať stavebnú spoločnosť podozrivú z financovania teroristických aktivít v Sýrii!

PARÍŽ - Prokuratúra v Paríži začala vyšetrovať francúzsko-švajčiarsku spoločnosť LafargeHolcim, ktorá je najväčším svetovým výrobcom stavebných materiálov. Spoločnosť je podozrivá z financovania teroristických aktivít v Sýrii a ohrozenia životov ľudí. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na informované zdroje.

slovakia

left justify in out

Parížska prokuratúra sa touto kauzou začala zaoberať minulý piatok. Prípadu sa venujú traja vyšetrovatelia: jeden z nich sa špecializuje na boj proti terorizmu, zvyšní dvaja na finančné trestné činy.

 

Oficiálny zástupca LafargeHolcim odmietol záležitosť komentovať.

 

V januári tohto roku sa spoločnosť LafargeHolcim ocitla v centre škandálu po tom, ako denník Le Monde napísal, že pobočka Lafarge v Sýrii v rokoch 2013-14 platila tretiu stranu, aby vyjednávala s niekoľkými ozbrojenými skupinami vrátane islamských extrémistov.

 

Chcela tak dosiahnuť bezpečné presuny svojich zamestnancov a pokračovanie výroby v továrni v meste Džalabíja na severe Sýrie. Produkcia tejto cementárne zásobovala tretinu sýrskeho trhu. Továreň v Džalabíji fungovala do 19. septembra 2014.

 

Vo firme sa následne začalo interné vyšetrovanie. Začiatkom marca skupina LafargeHolcim priznala, že jej pobočka v Sýrii platila ozbrojeným extrémistom za "ochranu" v snahe zachovať výrobu v jednom zo závodov v krajine.

 

Ľudskoprávni aktivisti, skupiny bojujúce za dodržiavanie etiky pri podnikaní, ako aj sýrski zamestnanci firmy Lafarge podali vo Francúzsku žalobu na výrobcu stavebných materiálov za jeho údajnú dohodu s IS.

V snahe upokojiť situáciu generálny riaditeľ skupiny Eric Olsen koncom apríla oznámil, že sa k 15. júlu vzdá svojej funkcie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies