Prokuratúra v Düsseldorfe reagovala na kritiku blízkych Andreasa Lubitza pilota havarovaného lietadla

NETKY.SK • 23 Marec 2017, 16:51 • 2 min
Prokuratúra v Düsseldorfe reagovala na kritiku blízkych Andreasa Lubitza pilota havarovaného lietadla

DÜSSELDORF/BARCELONA - V predvečer druhého výročia havárie lietadla spoločnosti Germanwings sa dnes prokuratúra v Düsseldorfe vyjadrila k obvineniam, ktoré sčasti pochádzajú od blízkych druhého pilota havarovaného stroja Andreasa Lubitza.

slovakia

left justify in out

Jeho otec Günther Lubitz pre najnovšie vydanie týždenníka Die Zeit vyhlásil, že druhý pilot, ktorý podľa záverov vyšetrovania zámerne spôsobil haváriu Airbusu A320 vo francúzskych Alpách a smrť všetkých 150 ľudí na palube, "nemal nijaký dôvod spáchať samovraždu, tobôž zobrať so sebou ďalších 149 ľudí". Podľa jeho názoru neexistuje žiadny jednoznačný dôkaz o tom, že Lubitz ml. 24. marca 2015 zámerne naviedol lietadlo do úbočia masívu.

 

V radoch pozostalých už skôr vyvolala znepokojenie informácia, že Lubitz st. zvolal na piatok, teda výročný deň havárie, do Berlína tlačovú konferenciu. Aj materská spoločnosť Germanwingsu - Lufthansa - reagovala vyhlásením, že nevidí žiadne dôvody na spochybnenie záverov vyšetrovania.

 

Prokuratúra dnes v Düsseldorfe reagovala na kritiku, že by nebola smela zhabať spis Andreasa Lubitza-pacienta a zdôraznila, že o tom jestvuje platné súdne rozhodnutie, pretože v Nemecku sa spisy pacientov bežne zaisťujú pri vyšetrovaní káuz s úmrtím osôb. Tvrdenie, že to nie je povolené, označila preto za scestné.

 

Za jednoznačne mylné označila prokuratúra výčitky, že pri vyšetrovaní vychádzali z depresívneho ochorenia a terapie druhého pilota od rokov 2008-2009. Nikdy sme to netvrdili, zaznelo na tlačovej konferencii.

 

V Barcelone si dnes 50 španielskych obetí katastrofy airbusu spoločnosti Germanwings pripomenulo okolo 200 pozostalých a priateľov obetí, a to pred terminálom č. 2 letiska v katalánskej metropole. Práve odtiaľ smeroval v osudný deň pred dvoma rokmi inkriminovaný stroj do nemeckého Düsseldorfu. Prítomní položili veniec k pamätníku odhalenému pred rokom a uctili si obete minútou ticha.

 

V piatok sa pozostalí stretnú vo francúzskom Le Vernet neďaleko miesta dopadu stroja, aby si tam na pietnej akcii pripomenuli tragickú udalosť spred dvoch rokov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona