Prokuratúra uzavrela vyšetrovanie kauzy Hedvigy Malinovej

NETKY.SK • 23 Január 2014, 14:12 • 2 min
Prokuratúra uzavrela vyšetrovanie kauzy Hedvigy Malinovej

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra SR (GP SR) uzavrela dnes vyšetrovanie kauzy Hedvigy Malinovej Žákovej, ktorá sa ťahá ôsmy rok.

slovakia

left justify in out

"Preštudovanie vyšetrovacieho spisu bolo dnes ukončené. Prokurátorka GP SR rozhodne o ďalšom postupe v trestnej veci," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.  Advokát Roman Kvasnica avizoval, že bude zrejme podaná obžaloba na súd, napísal zase portál sme.sk.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár dodržal slovo a kauza Hedvigy Malinovej Žákovej bola už do konca roka 2013 ukončená. Vyplývalo to zo stanoviska GP SR, ktoré prednedávnom, 9. januára, poskytla hovorkyňa Predajňová s vysvetlením, že nakoľko bol stanovený termín na spomínané preštudovanie spisu, vyšetrovanie sa dá považovať za skončené.

"Vzhľadom na to, že v zmysle paragrafu 208 odsek 1 Trestného poriadku bol stanovený termín pre všetky oprávnené osoby na preštudovanie spisu, možno považovať vyšetrovanie v súčasnosti za skončené. Jeho ďalší vývoj bude okrem iného ovplyvnený tým, či oprávnené osoby podajú návrh na doplnenie vyšetrovania, respektíve či takýto prípadný návrh bude zo strany orgánov činných v trestnom konaní akceptovaný," povedala 9. januára Predajňová. Z toho podľa nej vyplýva, že Čižnárova snaha o ukončenie vyšetrovania v tomto prípade do konca minulého roka bola splnená.

Čižnár ešte v novembri avizoval, že prípad, ktorý sa ťahá od roku 2006, sa pokúsi ukončiť do konca roka 2013. "Kauzu Hedvigy M. Ž. sa pokúsime skončiť do konca roka, lebo to konanie je neprimerane dlhé," povedal 21. novembra. Spis k prípadu má od augusta minulého roka pridelený iný prokurátor ako ten, ktorému bol pridelený pôvodne.

Celá kauza vznikla po tom, čo 25. augusta 2006 dvaja holohlaví mladíci údajne prepadli v Nitre vtedy 23-ročnú Hedvigu Malinovú, surovo ju dokopali, okradli a na tričko napísali protimaďarské heslá. Študentka neskôr udala, že sa tak stalo, keď išla na skúšku na Fakultu stredoeurópskych štúdií Univerzity Konštantína Filozofa a do mobilu hovorila po maďarsky. Polícia vyšetrovanie útoku ukončila 11. septembra 2006 so záverom, že skutok sa nestal. Od 14. mája 2007 je stíhaná pre krivú výpoveď a krivú prísahu.

TASR prináša výberovú chronológiu udalostí v kauze študentky Hedvigy Malinovej Žákovej

25. augusta 2006 - Dvaja holohlaví mladíci mali prepadnúť v Nitre vtedy 23-ročnú Hedvigu Malinovú, surovo ju dokopať a okradnúť, na tričko napísať protimaďarské heslá. Študentka neskôr udala, že sa tak stalo, keď išla na skúšku na Fakultu stredoeurópskych štúdií Univerzity Konštantína Filozofa a do mobilu hovorila po maďarsky.

11. septembra 2006 - Vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie neznámych páchateľov, keďže údajný extrémistický útok na študentku Hedvigu Malinovú v Nitre sa podľa výsledkov vyšetrovania nikdy nestal.

12. septembra 2006 - Minister vnútra SR Robert Kaliňák oznámil, že podľa potvrdenia telefonického operátora sa v predmetný deň zo študentkinho mobilu neuskutočnil žiaden hovor. Znalecké posudky lekárov vylúčili pomliaždenie ľavej strany tváre, nosa, sánky, pomliaždenie brucha. Experti zistili, že obálka, v ktorej poslali Hedvige jej doklady, obsahovala na lepivej časti študentkinu DNA.

19. septembra 2006 - Študentka Hedviga Malinová podala prostredníctvom svojho právneho zástupcu Romana Kvasnicu sťažnosť na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre voči zastaveniu trestného stíhania dvoch údajných útočníkov, ktorí ju mali napadnúť.

14. mája 2007 - Polícia obvinila študentku Hedvigu Malinovú z krivej výpovede a krivej prísahy. Trestné stíhanie sa začalo na základe trestného oznámenia Juraja K. zo Šale.

24. mája 2007 - Ústavný súd SR odmietol sťažnosť Hedvigy Malinovej na porušenie jej práv z dôvodu, že študentka nevyčerpala všetky zákonom stanovené možnosti.

19. júna 2007 - Televízia TA3 zverejnila výpoveď muža, ktorý tvrdil, že je svedkom v kauze Hedvigy Malinovej, videl útok na ňu a za páchateľa označil Róberta B. z Nitry. Pre televíziu Markíza však svedok svoju vlastnú výpoveď spochybnil.

20. júna 2007 - Polícia začala preverovať nové informácie týkajúce sa útoku na Hedvigu Malinovú v Nitre. Policajný hovorca Martin Korch potvrdil, že Róbert B. z Nitry, údajným svedkom označený za páchateľa, patrí medzi osoby, ktoré v súvislosti s kauzou Hedvigy M. už polícia preverovala.

8. augusta 2007 - Krajská prokuratúra v Nitre zamietla sťažnosť študentky maďarskej národnosti Hedvigy Malinovej proti jej obvineniu z krivej prísahy a výpovede.

21. augusta 2007 - Bývalý riaditeľ Úradu boja proti korupcii Prezídia Policajného zboru SR Jozef Šátek podal trestné oznámenie na premiéra SR Roberta Fica, ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Jána Packu. Šátek obvinil policajného prezidenta a ministra vnútra, že neoprávnene nazreli do vyšetrovacieho spisu Hedvigy Malinovej a takto získané informácie zverejnili. Premiéra zas podozrieval zo zverejnenia nezákonne získaných výsledkov vyšetrovania útoku na študentku.

24. septembra 2007 - Generálny prokurátor Dobroslav Trnka rozhodol, že prípad údajne krivej výpovede Hedvigy Malinovej už nebude viac vyšetrovať okresný vyšetrovateľ z Nitry Ladislav Gužík. Rovnako sa už viac nebude touto kauzou zaoberať súčasný dozorujúci prokurátor. Dobroslav Trnka sa tak rozhodol po konzultáciách s ministrom vnútra SR Robertom Kaliňákom.

27. septembra 2007 - Policajný vyšetrovateľ odmietol trestné oznámenie, ktoré v súvislosti s prípadom Hedvigy Malinovej podal na premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka Jozef Šátek.

22. novembra 2007 - Hedviga Malinová podala pre "neľudské a ponižujúce zaobchádzanie" slovenských vyšetrovacích orgánov pri vyšetrovaní kauzy útoku na ňu sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vo francúzskom Štrasburgu.

14. februára 2008 – Nitrianska študentka maďarskej národnosti Hedviga Malinová sa vydala za svojho slovenského priateľa Petra Žáka, s ktorým čakala dieťa. Týmto krokom chcela predísť tej kampani, ktorá sa mala údajne rozpútať s cieľom spochybnenia otcovstva jej slovenského priateľa.

8. decembra 2008 - Advokát Hedvigy Malinovej Roman Kvasnica navrhol, aby ako svedok v jej kauze vypovedal premiér SR Robert Fico. Dôvodom žiadosti o svedeckú výpoveď premiéra mali byť jeho vyhlásenia z augusta 2007, že celá kauza údajného napadnutia študentky v Nitre mala viesť k likvidácii jeho vlády. Kvasnica tiež navrhol vypočuť aj vyšetrovateľov prípadu a psychiatrov, ktorí Hedvigu Malinovú vyšetrovali. Návrh hovoril aj o to, že mal vypovedať aj vicepremiér SR Dušan Čaplovič.

10. septembra 2009 - Lekársky posudok zranení Hedvigy Malinovej, ktorý podpísal dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LFUK) v Bratislave Peter Labaš, spochybnili dve z 12 lekárskych autorít.

27. novembra 2009 - Petíciu na preskúmanie znaleckého posudku, týkajúceho sa napadnutia Hedvigy Malinovej na Generálnu prokuratúru SR podali občianski aktivisti Egon Gál, Martin Mojžiš, Peter Zajac a Ondrej Dostál. Pomocou petičnej akcie požiadali, aby Generálna prokuratúra preskúmala znalecký posudok dekana LFUK Petra Labaša a preverila všetky podozrenia, týkajúce sa porušení zákona, nedostatkov a pochybení pri príprave tohto posudku.

3. mája 2011 - Študentku Hedvigu Malinovú nikto nezbil. Vyplynulo to z posudku dekana LFUK Petra Labaša, ktorý opätovne vypracoval a predložil Generálnej prokuratúre SR. Podľa nového posudku súdneho znalca Petra Labaša má Hedviga Malinová Žáková zlú zrážanlivosť krvi, ktorá podľa neho mohla spôsobiť zvýšené krvácanie z pery, ktorú si vraj študentka sama pohrýzla.

28. septembra 2011 - Vláda SR rozhodla, že Slovensko sa jej prostredníctvom oficiálne ospravedlní Hedvige Malinová Žáková Kabinet pristúpil na dohodu za podmienky s tým, že Hedviga Malinová Žáková sa zriekne žaloby v Štrasburgu a aj prípadných finančných náhrad od štátu. Hedviga Malinová Žáková zažalovala Slovensko za chyby vo vyšetrovaní, ktoré jej nezaručovali férový proces. Zmier, ktorý sa odošle do Štrasburgu, podpísali ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a právnik Hedvigy Malinová Žáková Roman Kvasnica. 

26. októbra 2011 - K lekárskemu znaleckému posudku v kauze Hedvigy Malinová Žáková na Generálnej prokuratúre SR vypovedal jeho autor - dekan Lekárskej fakulty UK Peter Labaš. 

16. januára 2012 - Vláda Slovenskej republiky prostredníctvom tlače vysloví poľutovanie nad prípadom Hedvigy M.Ž. Vyplynulo to z dohody medzi Slovenskou republikou a Hedvigou Malinová Žáková
, ktorú schválil Európsky súd pre ľudské práva. Rozhodnutie je zverejnené na jeho internetovej stránke.


1. februára 2012 - Vládny kabinet prostredníctvom komuniké vyslovil poľutovanie nad prípadom sťažovateľky Hedvigy Malinová Žáková. "Vláda Slovenskej republiky pripúšťa, že v prípade sťažovateľky Hedvigy Malinovej Žákovej vo veci sťažnosti č. 51493/07, podanej Európskemu súdu pre ľudské práva (ESĽP), sú určité okolnosti, ktoré vyvolávajú pochybnosti ohľadom rešpektovania sťažovateľkiných práv zaručených v Dohovore na ochranu ľudských práv a základných slobôd. Vláda Slovenskej republiky preto súhlasila so zmiernym riešením prípadu, ktoré Európsky súd pre ľudské práva vzal na vedomie a 8. novembra 2011 vyčiarkol sťažnosť zo zoznamu prípadov", uvádza sa v komuniké. "Vláda Slovenskej republiky zároveň vyslovuje poľutovanie nad prípadom sťažovateľky Hedvigy M.Ž. vo veci sťažnosti č. 51493/07, podanej Európskemu súdu pre ľudské práva," uzatvára vládny dokument pasáž vyslovujúcu ľútosť nad prípadom.

5. júna 2012 - Hedviga Malinová Žáková sa dostavila na psychiatrické vyšetrenie, na ktorom mali odborníci určiť, v akom duševnom a psychickom stave bola v auguste 2006. Využila svoje právo mlčať, a s psychiatrami neprehovorila ani slovo. Psychiatrické vyšetrenie nariadil na žiadosť hlavného prokurátora nitriansky okresný súd. Nevypovedala na základe odporučenia svojho právnika Romana Kvasnicu. Ako spresnila, kým jej to zákon umožní, nebude hovoriť s ľuďmi, ktorých určil hlavný prokurátor, pretože má výhrady voči celému prípadu. Jeden z lekárov jej podľa vlastných slov pohrozil, že môže nariadiť aj ambulantné vyšetrenie, napriek tomu však Hedviga Malinová Žáková s psychiatrami nekomunikovala.

september 2012 - Hedviga Malinová Žáková žiadala od generálnej prokuratúry ukončenie trestného stíhania svojej osoby. Podanie zdôvodnila tým, že stíhať ju začali na základe nezákonne vykonaného vyšetrovania vo veci útoku pred šiestimi rokmi.

25. septembra 2012 - Krajský súd v Nitre definitívne zamietol žiadosť prokuratúry vyšetriť duševný stav Hedvigy Malinovej Žákovej v ústave.

23. apríla 2013 - Európsky parlament sa v rámci verejného vypočutia zaoberal prípadom Hedvigy Malinovej Žákovej. Po šiestich rokoch vyšetrovania jej nariadili vyšetrenie duševného stavu. Na vypočutí sa zúčastnila aj samotná Hedviga Malinová Žáková. a jej advokát Branislav Jurga. Viaceré slovenské médiá priniesli nepravdivú informáciu o údajnom verejnom vypočutí Hedvigy Malinovej Žákovej. Európskym parlamentom (EP), uviedol slovenský poslanec europarlamentu Jaroslav Paška (SNS). Podpredseda parlamentnej frakcie Európa slobody a demokracie v stanovisku upozornil, že v záujme objektivity informácií a predídeniu manipulácie s verejnou mienkou treba uviesť, že ani Európsky parlament, ani žiadny z jeho oficiálnych výborov sa v týchto dňoch prípadom Hedvigy Malinovej Žákovej nezaoberal. Kuloárnu debatu zorganizovanú poslankyňou Európskeho parlamentu, pani Edit Bauer, na ktorú si pani poslankyňa pozvala do Európskeho parlamentu svojich priateľov a hostí, nie je v žiadnom prípade možné vydávať za oficiálne rokovanie Európskeho parlamentu.

22. augusta 2013 - Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky vydal písomný pokyn, aby trestná vec obvinenej Hedvigy Malinovej Žákovej bola preskúmaná iným prokurátorom, než ktorý vykonáva aktuálne dozor.

16. decembra 2013 - Na základe rozhodnutia úkonu novej dozorujúcej prokurátorky Generálnej prokuratúry SR sa Hedviga Malinová Žáková podrobila psychiatrickému vyšetreniu v Bratislave. Nové vyšetrenie duševného stavu však odborníci považujú za nemožné, pretože Hedviga uviedla, že sa cíti pod nátlakom. Vyšetrenie prebiehalo na základe rozhodnutia Okresného súdu v Nitre.

19. decembra 2013 - Hedviga Malinová Žáková prijala maďarské občianstvo, zložila v Györi občiansku prísahu a v januári 2014 sa spolu s rodinou odsťahovala do tohto severomaďarského mesta.

9. januára 2014 - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár dodržal slovo a kauza Hedvigy Malinovej Žákovej bola do konca roka 2013 ukončená. Vyplynulo to zo stanoviska Generálnej prokuratúry SR s vysvetlením, že keďže bol stanovený termín na preštudovanie spisu, vyšetrovanie sa dá považovať za skončené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies