Prokuratúra si vlani plnila úlohy, zlepšila sa rýchlosť trestného konania

NETKY.SK • 21 Jún 2017, 19:18 • 2 min
Prokuratúra si vlani plnila úlohy, zlepšila sa rýchlosť trestného konania

BRATISLAVA - Prokuratúra si v roku 2016 plnila svoje zákonné úlohy, zlepšila sa rýchlosť trestného konania a podarilo sa ukončiť veľkú časť trestných vecí, kde vyšetrovanie trvalo viac ako dva roky. Uvádza sa to v správe o činnosti prokuratúry za minulý rok, ktorú dnes 81 hlasmi odobrili poslanci NR SR s tým, že sa zlepšila aj kvalita rozhodovania.

slovakia

left justify in out

Prokuratúra v dokumente ďalej konštatuje, že osobitná pozornosť sa venovala daňovým trestným činom, kde vzrástol objem zaistených finančných prostriedkov oproti roku 2015. "Naďalej pracovala bezplatná linka pre týrané osoby, hoci len malé množstvo hlasových správ obsahovalo relevantné údaje. I napriek tomu prokuratúra pokladá zriadenie telefonickej linky za výrazný krok pomoci osobám, na ktorých je páchané tzv. domáce násilie," konštatoval generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

 

Opätovne je však nespokojný s tým, ako sa vyšetruje domáce násilie. Podľa Čižnára sa tieto prípady zle dokumentujú a bagatelizujú sa tak, aby išlo o priestupky. On sám by bol spokojný, keby bola objasnená aspoň polovica týchto skutkov.

 

Zároveň priznal, že aj v roku 2016 pokračovali problémy v disciplinárnych konaniach. "Stále sa nepodarilo ukončiť všetky disciplinárne stíhania prokurátorov, ktoré sa začali ešte v rokoch 2013 a 2014," upozornil generálny prokurátor. Čižnár spomínal dlhodobé účelové maródky stíhaných prokurátorov, počas ktorých lehota ubiehala, až bol skutok napokon premlčaný. Ako pozitívum preto vníma, že v súčasnosti sa už premlčacia lehota počas dlhodobej práceneschopnosti pozastaví.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies