Prokuratúra: Prepis telefonátu Jakšíka a Jankoviča neunikol z jej spisu

NETKY.SK • 6 Máj 2013, 15:34 • 2 min
Prokuratúra: Prepis telefonátu Jakšíka a Jankoviča neunikol z jej spisu

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra Slovenskej republiky tvrdí, že prepis telefonátu medzi jedným z údajných šéfov bratislavského podsvetia Liborom Jakšíkom a bývalým policajným viceprezidentom Stanislavom Jankovičom, ktorý bol medializovaný, neunikol z prokuratúry.

slovakia

left justify in out

"Generálna prokuratúra Slovenskej republiky vylučuje, že prepisy telekomunikačnej prevádzky (ITP) unikli z vyšetrovacieho spisu vedeného na prokuratúre, používaného na súdne konanie pred Okresným súdom Bratislava I.," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Prepis telefonátu, ktorý sa údajne uskutočnil 3. júna 2010, zverejnil novinár Tom Nicholson vo svojom blogu na webe 30. apríla a následne denník SME. "Vzhľadom na to, že prepisy záznamov ITP uverejnené vo viacerých médiách boli dané do súvislosti s inými osobami a týkajú sa tej istej trestnej veci, Generálna prokuratúra Slovenskej republiky postúpila z úradnej povinnosti tieto skutočnosti na prešetrenie Úradu kontrolnej a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra Slovenskej republiky," dodala Tökölyová.

Nicholson v blogu napísal, že podľa prepisov mal Jankovič poslať Liborovi Jakšíkovi nasledovnú SMS správu: „Ahoj, kamarát je práve u g.p." Podľa blogujúceho novinára sa s troškou fantázie dá tipovať, že skratka „g.p." mohla znamenať generálneho prokurátora, ktorým v tom čase ešte bol Dobroslav Trnka. Keďže správa bola odoslaná o 09:07, je možné, že v Kancelárii GP ešte stále existuje zoznam ľudí, ktorí boli v to ráno u Trnku prijatí, poznamenal Nicholson. V blogu písal, že hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová však odmietla prezradiť, či sa to dá zistiť. "Novinárovi Nicholsonovi bolo umožnené v piatok 3. mája 2013 nahliadnuť do knihy návštev na GP SR, aby si mohol overiť pravdivosť svojich tvrdení. Ospravedlnil sa a túto možnosť do dnešného dňa nevyužil," uviedla teraz Tökölyová. 

Po zverejnení odpočutých telefonátov sa Jankovič rozhodol odstúpiť z postu poradcu ministra vnútra, informovalo prednedávnom SME. Rozhovor bol podľa denníka SME odpočutý na základe súhlasu špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici v júni 2010. Jankovič s Liborom Jakšíkom si v ňom tykajú a dohadujú si stretnutie. Libor Jakšík zároveň Jankovičovi naznačuje, že mu hrozia problémy na útvaroch, ktoré má on pod palcom. Jankovič ale hovorí, že to nie sú jeho útvary. V polícii ako viceprezident zodpovedal za dopravnú políciu. Jankovič tiež Liborovi Jakšíkovi poslal SMS v znení: Náš kamarát je teraz u g.p. Aj jej prepis je v spise. Kaliňák tvrdí, že doteraz o Jankovičových kontaktoch s Liborom Jakšíkom nevedel. Polícia podľa neho jakšíkovcov, keď bol minister vnútra, riadne vyšetrovala. 

Ako sa ďalej píše v článku, Jankovič kontakty s Liborom Jakšíkom nepoprel, povedal, že sa poznajú ešte z čias, keď bol Libor Jakšík policajt. Jankovič priznal, že sa v minulosti niekoľkokrát stretol aj s kamarátom bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku podnikateľom Mariánom Kočnerom. Podľa Nicholsona mal Libor Jakšík kontakty na viacerých vysoko postavených policajtov aj prokurátorov. Telefonovať si mal aj s terajším námestníkom riaditeľa SIS a bývalým krajským policajným riaditeľom v Bratislave Ľudovítom Mihálom. SIS povedala, že je to pokus diskreditovať Mihála, dodalo SME.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies