Prokuratúra prekvapujúco požiadala o prepustenie Navaľného

NETKY.SK • 19 Júl 2013, 11:26 • 2 min
Prokuratúra prekvapujúco požiadala o prepustenie Navaľného

KIROV - Ruskí prokurátori v piatok požiadali o prepustenie opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorého súd poslal vo štvrtok na 5 rokov do pracovného tábora za spreneveru. Tento nezvyčajný krok prokuratúry nasledoval po protestoch v uliciach Moskvy.

slovakia

left justify in out

Bezpečnostné jednotky zatkli vo štvrtok viac ako 200 ľudí potom, ako niekoľko tisíc ľudí protestovalo proti odsúdeniu populárneho bojovníka proti korupcii v Rusku. V prekvapujúcom kroku niekoľko hodín po udelení trestu prokuratúra spochybnila okamžité uväznenie Navaľného, ktorý sa zaregistroval do volieb za primátora Moskvy, ktoré sa uskutočnia 8. septembra, o čo sa uchádza aj prokremeľský kandidát Sergej Sobjanin. Ak by na žiadosť prokuratúra Navaľného prepustili z väzenia, mohol by za moskovského primátora kandidovať, hoci hneď po štvrtkovom verdikte Navaľný z volieb odstúpil a vyzval svojich prívržencov, aby ich bojkotovali. Jeho poradca Leonid Volkov však neskôr uviedol, že ak by Navaľného prepustili, predsa by mohol kandidovať pod podmienkou, že v čase konania odvolacieho procesu by sa zdržiaval v meste svojho pobytu.

Súd v meste Kirov uznal Navaľného vinným zo sprenevery, ktorej sa mal dopustiť v roku 2009, keď bol poradcom guvernéra Kirovskej oblasti v súvislosti s nepovoleným predajom dreva, čím štátu údajne spôsobil škodu vo výške 16 miliónov rubľov (388-tisíc eur). Navaľný už predtým odmietol obvinenia ako absurdné a proces označil za politicky motivovaný. Podľa sudcu Sergeja Blinova nie je možné, aby sa Navaľný "polepšil" bez izolácie od spoločnosti. Verdikt okamžite odsúdili ochrancovia ľudských práv a kritici Kremľa. Ruské akcie po oznámení verdiktu klesli. 

Rozhodnutie ruského súdu odsúdila hlavná predstaviteľka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová, ktorá povedala, že je znepokojená odsúdením Navaľného, čo podľa nej vyvoláva "vážne pochybnosti" o vláde zákona v Rusku. Rovnako odsúdenie lídra ruskej opozície odsúdili USA a ďalšie západné krajiny. 

Navaľný, jeden z najcharizmatickejších ruských opozičných lídrov, už strávil dva 15-dňové tresty vo väzení za organizovanie protestov proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Na svojom blogu často zverejňuje podozrenia z korupčného správania sa najvyšších ruských predstaviteľov a je preto tŕňom v oku viacerých z nich.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies