Prokuratúra požiadala o pozastavenie vyšetrovania Erdoganovho syna

NETKY.SK • 22 September 2016, 08:44 • 2 min
Prokuratúra požiadala o pozastavenie vyšetrovania Erdoganovho syna

BOLOGNA - Prokuratúra v talianskom meste Bologna požiadala o pozastavenie vyšetrovania syna tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pre nedostatok dôkazov.

slovakia

left justify in out

Bilal Erdogan (35), ktorý si robí doktorát na Univerzite Johnsa Hopkinsa v Bologni, údajne priviezol z Turecka do Talianska ilegálne značné množstvo finančných prostriedkov. V tejto súvislosti bol podozrivý z prania špinavých peňazí.
Vyšetrovanie kauzy sa začalo na základe trestného oznámenia tureckého veľkopodnikateľa Murata Hakana Uzana, ktorý podobne ako jeho otec ušiel v roku 2003 pred zatknutím do zahraničia. Podľa neho sa Bilal Erdogan nezdržiaval v Bologni kvôli štúdiu, ale kvôli organizovaniu ilegálnych obchodov rodiny. Štúdium v Bologni prerušil ešte v roku 2007.
Spomínaný iniciátor vyšetrovania je bratom Cema Uzana - spoluzakladateľa a lídra tureckého pravicovo-populistického subjektu Mladá strana (GP).


Vyšetrujúci sudca v Bologni 20. júla 2016 vyhovel žiadosti tamojšej prokuratúry a predĺžil vyšetrovanie syna tureckého prezidenta. Medzi dôvodmi, ktoré uviedla prokuratúra pre zmenu postoja, figuruje aj fakt, že nemohla vypočuť iniciátora vyšetrovania, vyplýva z informácií tlačovej agentúry APA.


Najvyšší turecký predstaviteľ ešte začiatkom augusta odporučil talianskym sudcom, aby sa namiesto jeho syna venovali radšej potomkom mafiánov. V rozhovore, ktorý turecký prezident poskytol talianskej štátnej televíznej stanici Rai, súčasne upozornil, že vyšetrovanie jeho syna pre podozrenie z prania špinavých peňazí môže ohroziť bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami.


Taliansky premiér Matteo Renzi reagoval na spomínané slová prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí slovami: "V tejto krajine sa sudcovia riadia talianskym právom a ústavou, nie slovami tureckého prezidenta. Hovorí sa tomu právny štát." Predseda talianskej vlády súčasne zdôraznil nezávislosť justície a jej boj proti nezákonnostiam akéhokoľvek typu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona