Prokuratúra považuje svoj rozpočet za poddimenzovaný, chce aj nových ľudí

NETKY.SK • 6 Október 2014, 12:56 • 2 min
Prokuratúra považuje svoj rozpočet za poddimenzovaný, chce aj nových ľudí

BRATISLAVA - Rozpočet rezortu prokuratúry je dlhodobo poddimenzovaný v oblasti prevádzkových výdavkov, bežných transferov a kapitálových výdavkov, pričom v prvej z menovaných oblastí platia už niekoľko rokov prísne úsporné opatrenia.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to v správe o činnosti prokuratúry za rok 2013, ktorú majú na stole členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR a rokovať o nej budú už v utorok (7.10.).
     

"Stanovené limity bežných transferov sú také nízke, že ohrozujú zabezpečenie zákonných nárokov prokurátorov a ostatných zamestnancov. Limity kapitálových výdavkov zase umožňujú financovať len odstránenie havarijných stavov budov, v ktorých sídlia príslušné prokuratúry a neumožňujú už niekoľko rokov realizovať obmenu vozového parku a nákup výpočtovej techniky," uvádza sa v správe. Prokuratúra pod vedením Jaromíra Čižnára však badá pozitívnu tendenciu zo strany ministerstva financií dofinancovať jej požiadavky tak, aby neboli ohrozené základné oblasti funkčnosti rezortu.
      

Čižnár tiež v správe hovorí o nevyhnutnosti navýšiť počet prokurátorov na všetkých stupňoch prokuratúry vrátane Úradu špeciálnej prokuratúry. "Táto potreba je odôvodnená stálym nárastom trestnej i netrestnej agendy. Musí sa zohľadniť aj skutočnosť, že doposiaľ nedošlo k navýšeniu počtu prokurátorov ani v súvislosti s plnením úloh na úseku preukazovania pôvodu majetku. V prvej etape sa navrhuje navýšenie miest o 30," píše sa v správe.
      

Podľa Čižnára je zároveň potrebné prijať opatrenia smerujúce k opätovnému uzákoneniu funkcie čakateľov prokuratúry, ako najosvedčenejšieho modelu prípravy nových prokurátorov pre okresné prokuratúry.
      

Keď vlani Jaromír Čižnár predkladal v parlamente správu o činnosti prokuratúry za rok 2012, v ktorom ešte vo funkcii nebol, okrem iného vyhlásil, že niektorí ľudia na prokuratúre stratili základné návyky, ako sa pracuje a ako sa vybavuje agenda. Za problém označil vlani aj neustále prieťahy. "Vo veľkej väčšine sú zapríčinené policajtmi. O tom nebudem diskutovať. Problémom je aj ignorovanie pokynov prokurátora, čím sa proces predlžuje. Vedenie polície, súčasné aj predchádzajúce, to netrápi," povedal Čižnár.
      

Za chybný označil aj prístup k drogovej trestnej činnosti. "Stíhame následky, nie príčiny. Ak bude v policajných štatistikách ako drogová trestná činnosť rovnako vykazovaný človek prichytený s dvoma cigaretami marihuany a rovnako drogový díler, čo tí policajti budú radšej vyšetrovať?" pýtal sa s apelom, že sa musí zmeniť filozofia prístupu.
      

Čižnár bol do funkcie generálneho prokurátora zvolený 18. júna 2013 po tom, ako vtedajší prezident Ivan Gašparovič odmietol aj na základe verdiktu Ústavného súdu SR vymenovať do tejto pozície parlamentom zvoleného Jozefa Čentéša. Čižnára Gašparovič vymenoval za generálneho prokurátora 17. júla 2013.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona