Prokuratúra ICTY sa odvolá proti oslobodzujúcemu rozsudku pre radikálneho Šešelju

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 18:54 • 2 min
Prokuratúra ICTY sa odvolá proti oslobodzujúcemu rozsudku pre radikálneho Šešelju

AMSTERDAM - Prokuratúra Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) sa odvolá proti minulotýždňovému oslobodzujúcemu rozsudku v prípade radikálneho srbského politika Vojislava Šešelja.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Prokurátor tribunálu so sídlom v holandskom Haagu Serge Brammertz uviedol, že sudcovia ICTY ignorovali značné množstvo dôkazových materiálov proti Šešeljovi obvinenému z účasti na podnecovaní krvavej etnickej nenávisti. Tej sa mal Šešelj dopustiť svojou ostrou rétorikou namierenou proti bosnianskym Moslimom a Chorvátom začiatkom 90. rokov.


"Toto viedlo (sudcovskú) väčšinu k tomu, že nezmyselne pripustila možnosť, že vyhnanie civilistov bolo humanitárnym gestom, že štvavá nenávistná reč sa viedla iba na zvýšenie morálky srbských vojakov a že nasadenie síl poverených etnickými čistkami bolo opatrením na ochranu srbského obyvateľstva," tvrdí Brammertz.


Sudcovia ICTY v zdôvodnení rozsudku uviedli, že nemali dostatočné dôkazy na to, aby potvrdili zodpovednosť Šešelja za vojnové zločiny spáchané na Chorvátoch a Moslimoch počas konfliktov v krajine začiatkom 90. rokov. Šešeljova vina nebola dokázaná v žiadnom z deviatich bodov obžaloby z vojnových zločinov, ktorá preňho požadovala 28-ročný trest.


Trojčlenný zbor sudcov vyniesol rozsudok v neprítomnosti obžalovaného. Predsedajúci sudca Jean-Claude Antonetti povedal, že Šešelj je od okamžiku vynesenia rozsudku voľný.
Šesťdesiatjedenročný vodca Srbskej radikálnej strany sa odmietol na vynesení rozsudku zúčastniť. V roku 2014 ho prepustili z väzenia haagskeho tribunálu v dôsledku choroby. Súdu sa vzdal dobrovoľne sám v roku 2003.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona