Prokuratúra žiada pre Tymošenkovú sedem rokov väzenia

NETKY.SK • 28 September 2011, 17:11 • 2 min
Prokuratúra žiada pre Tymošenkovú sedem rokov väzenia

Prokuratúra žiada pre Tymošenkovú sedem rokov väzenia

slovakia

left justify in out

img

V procese s bývalou ukrajinskou premiérkou Juliou Tymošenkovou dnes prokuratúra požiadala súd o udelenie sedemročného trestu. Podľa štátnej žalobkyne Lilie Frolovovej sa podarilo dokázať, že Tymošenková začiatkom roka 2009 uzavrela pre Ukrajinu nevýhodnú zmluvu o dodávkach ruského zemného plynu.

Vtedajšia premiérka podľa prokuratúry zasahovala do rokovaní o zmluve, čím prekročila svoje právomoci, za čo jej hrozil maximálne desaťročný trest.

Žaloba tvrdí, že ukrajinský štát nevýhodnými zmluvami prišiel o 137 miliónov eur. Tymošenková proces označuje za politické divadlo zinscenované prezidentom Viktorom Janukovyčom s cieľom oslabiť opozíciu a vznesené obvinenia opakovane odmietla. Pojednávanie kritizovali aj EÚ a USA.

Súd zamietol žiadosť Tymošenkovej o predloženie nových dôkazov, čo znamená, že po dvojtýždňovom prerušení sa proces blíži k záveru. Podľa obhajcu Jurija Suchova by sa pojednávanie mohlo ukončiť do štvrtka.

Janukovyč odmietol obvinenia zo zasahovania do procesu a s Ruskom rokuje o nižších cenách za plyn. Po stretnutí s ruským vedením obe strany hovorili o pokroku. Tymošenková je od začiatku augusta vo vyšetrovacej väzbe.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies