Prokurátori za polroka podali 92 sťažností na súdne prieťahy

NETKY.SK • 14 Júl 2016, 13:36 • 2 min
Prokurátori za polroka podali 92 sťažností na súdne prieťahy

BRATISLAVA - Prokurátori podali za prvý polrok tohto roku 92 sťažností na súdy pre prieťahy v konaní.

slovakia

left justify in out

Najviac sťažností zo strany prokurátorov smerovalo na Okresný súd v Trnave. Konkrétne, prokurátori v pôsobnosti Krajskej prokuratúry Trnava podali 65 sťažností na súdy v pôsobnosti Krajského súdu v Trnave. Prokurátori v pôsobnosti Krajskej prokuratúry Bratislava podali deväť sťažností na súdy v pôsobnosti Krajského súdu v Bratislave. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

 

Podľa paragrafu 55 odseku 3 Trestného poriadku, môže prokurátor podať sťažnosť na nečinnosť sudcu. Na základe pokynu generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára z decembra 2013, sa z tejto možnosti stáva pre prokurátorov povinnosť. Za účelom eliminácie prieťahov v súdnom konaní, vydal generálny prokurátor pokyn, aby vo veciach, kde je podaná obžaloba za prečiny a súd nevykonal v danej trestnej veci žiadny úkon dlhšie ako šesť mesiacov, alebo ak ide o zločin a súd nevykonal v danej trestnej veci žiadny úkon viac ako jeden rok, podá prokurátor sťažnosť na prieťahy.

 

Na porovnanie v roku 2014 podali prokurátori vyše 220 sťažností na príslušné súdy, v minulom roku podali zase 102 sťažností na príslušné súdy pre nečinnosť sudcov.

 

"Z dostupných údajov je zrejmé, že prokurátori len v prvom polroku tohto roka podali 92 sťažností smerujúcich proti nečinnosti súdov. Je zrejmé, že v tejto časti trestného konania, v súdnom konaní, je potrebné hľadať dôvody prieťahov, respektíve spôsoby ich odstraňovania, aby sa nám nestávalo, že jediní 'potrestaní' v niektorých kauzách zostanú poškodení, napríklad, ak dôjde k premlčaniu trestného stíhania v dôsledku prieťahov, respektíve ak sa poškodení svojich práv nemôžu dlhodobo domôcť," povedal generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies