Prokurátori z Olomouca chcú vypočúvať vedenie polície

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 17:58 • 2 min
Prokurátori z Olomouca chcú vypočúvať vedenie polície

PRAHA - O zvolanie Bezpečnostnej rady štátu požiadal predsedu vlády ČR Bohuslava Sobotku policajný prezident Tomáš Tuhý, a to v súvislosti so spochybňovaním plánovanej reorganizácie policajných útvarov.

slovakia

left justify in out

Vedenie polície za zámerom stojí a odmieta, že by reorganizácia mohla viesť k mareniu vyšetrovania niektorých prípadov. Informoval o tom dnes internetový server Novinky.cz.

 

Policajný prezident odmietol spájanie manažérskych rozhodnutí s vyšetrovaním starých i aktuálnych prípadov a ohradil sa aj proti snahám o kriminalizáciu reorganizácie.

 

Za čudný označil Tomáš Tuhý postup Vrchného štátneho zastupiteľstva v Olomouci, ktoré mieni vypočuť vedúcich predstaviteľov polície v súvislosti s možnosťou, že cieľom reorganizácie bolo odstránenie šéfa Útvaru pre boj proti organizovanému zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachtu. Žiadosti o jeho odchod do civilu dnes policajné prezídium veľmi rýchlo vyhovelo. Reorganizáciu kritizujú aj štátni zástupcovia.

 

Tuhý hodnotí aktuálnu situáciu ako "pokus a snahu jedného orgánu výkonnej moci účelovo ovplyvniť nezávislé rozhodovanie iného orgánu štátnej moci". Požiadal preto premiéra o zvolanie Bezpečnostnej rady štátu vzhľadom na fakt, že situáciu považuje za vážnu, odznelo na tlačovej konferencii, na ktorej však prítomní novinári nedostali priestor na položenie otázok.

 

Na predsedu vlády ČR sa dnes listom obrátil aj, vicepremiér, minister financií a líder koaličného hnutia ANO Andrej Babiš. Reorganizácia policajných útvarov podľa jeho názoru nie je dobre pripravená a jeho subjekt za ňu odmieta niesť zodpovednosť.

 

Andrej Babiš konštatuje, že premiér bol oklamaný a žiada ho, aby zastavil prebiehajúcu "devastáciu" elitných policajných útvarov.

 

Bohuslav Sobotka už skôr konštatoval, že chystané zmeny sú záležitosťou ministra vnútra a policajného prezidenta a obvinil hnutie ANO zo snahy o politizáciu polície. V reakcii na Babišov list uviedol, že koalícia nemôže fungovať na základe ultimát.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies