Prokurátori našli v ministrovom trezore zlato a maľbu od Renoira

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 17:15 • 2 min
Prokurátori našli v ministrovom trezore zlato a maľbu od Renoira

BUKUREŠŤ - Rumunská prokuratúra rozšírila vyšetrovanie bývalého ministra financií a súčasného senátora Dariusa Valcova.

slovakia

left justify in out

Obvinila ho z nezákonných podnikateľských ziskov po tom, ako v jeho trezore objavila finančnú hotovosť, zlaté tehličky a maľbu francúzskeho impresionistu Pierra-Augusta Renoira. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters.
     

Valcov je najvyššie postavený súčasný rumunský politik, ktorého vyšetrujú pre korupciu v rámci prebiehajúceho zásahu proti úplatkárstvu vo vysokých politických kruhoch.
     

Pre agentúru Reuters Valcov povedal, že je nevinný a svoje konanie vysvetlí v parlamente.
     

Prokuratúra začala vyšetrovať Valcova tento mesiac a obvinila ho z uprednostnenia firmy pri zmluve na verejné práce - výmenou za približne dva milióny eur. Malo k tomu dôjsť ešte v čase, keď vykonával funkciu starostu mesta Slatina.
     

Valcov, ktorý je aj senátorom, o niekoľko dní odstúpil z kresla ministra financií. V súčasnosti dočasne vykonáva funkciu ministra financií rumunský premiér Victor Ponta.
     

Parlament má na zasadnutí v stredu rozhodnúť, či dá súhlas so žiadosťou prokuratúry o vydanie predbežného zatykača na Valcova. Na základe neho by mal byť senátor vyšetrovaný vo väzbe.
     

Podľa rumunského zákona potrebujú prokurátori súhlas parlamentu na vyšetrovanie a zadržanie úradujúcich zákonodarcov v prípade podozrenia z korupčných trestných činov spáchaných počas pôsobenia v úrade.
     

"Od roku 2011 až doteraz urobil Valcov finančné operácie alebo uzavrel obchodné dohody nezlučiteľné s jeho úradom starostu, senátora a ministra. Týkali sa registra pozemkov, účtovníckych a právnických firiem, ktoré vlastní a riadi cez tretie strany," uviedla prokuratúra vo vyhlásení.
     

Dodala, že medzi majetkom nazhromaždeným Valcovom bola aj suma 81.960 eur, tri zlaté tehličky vážiace celkovo tri kilogramy a tiež tri maľby - všetko uložené v trezore.
     

Jedna z malieb je pravdepodobne dielom francúzskeho majstra Renoira.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies