Prokurátor žiada 15 rokov pre muža, ktorý chcel zabiť Putina

NETKY.SK • 10 September 2013, 12:28 • 2 min
Prokurátor žiada 15 rokov pre muža, ktorý chcel zabiť Putina

MOSKVA - Kazachovi Iľjovi Pjanzinovi, ktorý sa priznal k príprave atentátu na prezidenta Vladimira Putina, hrozí 15 rokov za mrežami. Takýto trest dnes navrhol prokurátor počas pojednávania na moskovskom súde, informovala agentúra ITAR-TASS.

slovakia

left justify in out

Súd pojednával za zatvorenými dverami. Zaviedol osobitý postup, keďže Pjanzin uzavrel dohodu s vyšetrovateľmi. Podrobnosti dohody však nie sú známe. Podľa vyšetrovateľov Pjanzina v decembri 2011 na Ukrajine naverbovali do militantnej skupiny dvaja Čečenci - Adam Osmajev a Ruslan Madajev. Skupinu údajne nariadil vytvoriť Doku Umarov, vodca samozvaného Kaukazského emirátu.

K atentátu na Putina malo dôjsť pred vlaňajšími, marcovými prezidentskými voľbami v Rusku. Atentátnici chceli odpáliť auto s výbušninami v čase, keď by okolo neho išla prezidentská kolóna. Pjanzina a Osmajeva zadržali v ukrajinskom prístavnom meste Odesa v januári 2012 po tom, ako Madajev zahynul pri explózii nálože v prenajatom byte, kde sa skupina údajne snažila vyrobiť výbušniny. Pjanzina neskôr Ukrajina vydala Rusom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona