Prokurátor zastavil trestné stíhanie Márie Z. z kauzy Salmanovcov

NETKY.SK • 23 September 2015, 12:25 • 2 min
Prokurátor zastavil trestné stíhanie Márie Z. z kauzy Salmanovcov

BRATISLAVA - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zastavil trestné stíhanie bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne Márie Z., ktorá v minulosti vystupovala na súde ako korunná svedkyňa proti ruským podnikateľom Sergejovi a Alexandrovi Salmanovovi.

slovakia

left justify in out

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry 14. 8. 2015 podmienečne zastavil trestné stíhanie Márie Z. pre zločin prijímania úplatku z dôvodu, že sa významnou mierou podieľala na objasnení viacerých prípadov korupcie a zistení páchateľa," uviedla dnes pre TASR Jana Tökölyová - hovorkyňa ÚŠP.

 

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku v druhej polovici júla oslobodil spod obžaloby podnikateľov Sergeja a Alexandra Salmanova, ktorí čelili v inom prípade obžalobe z prečinu podplácania spáchaného formou spolupáchateľstva. Rozsudok ešte nie je právoplatný. "Súd obžalovaných spod obžaloby oslobodil, pretože podľa súdu nebolo dokázané, že sa stal skutok, pre ktorý sú obžalovaní stíhaní. Prokurátor sa odvolal, rozsudok teda nie je právoplatný," uviedla vtedy hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

 

V prípade bude teraz rozhodovať Najvyšší súd SR. Obžaloba vinila otca a syna, že si v apríli a máji 2010 zabezpečili neoprávnené vyplatenie nadmerných odpočtov spoločnosti veni, vidi, vici vo výške 443.310,94 eura. O to sa podľa prokuratúry za desaťpercentnú províziu mal postarať bývalý riaditeľ Daňového úradu v Dunajskej Strede Dušan K. Za to mal prijať úplatok vo výške najmenej 40.000 eur. Obaja obžalovaní vinu odmietli.

 

Sergej a Alexander Salmanov už majú za sebou podobný proces. Najvyšší súd na konci apríla potvrdil minuloročný rozsudok ŠTS v kauze podplácania spomínanej bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne Márie Z. Podnikatelia boli odsúdení na sedem (Sergej Salmanov) a šesť (Alexander Salmanov) rokov odňatia slobody.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies