Prokurátor vstúpil do reštrukturalizačného konania Váhostavu

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 15:29 • 2 min
Prokurátor vstúpil do reštrukturalizačného konania Váhostavu

BRATISLAVA - vecne a miestne príslušný prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava I. vstúpil do reštrukturalizačného konania spoločnosti Váhostav-SK a.s., podľa § 35 ods.2, písm. g, Občianskeho – súdneho poriadku.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak na základe pokynu Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky ešte zo dňa 7. 4. 2015, ktorý Krajská prokuratúra v Bratislave postúpila 15. 4. 2015 Okresnej prokuratúre Bratislava I. Zároveň prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek si vyhradil v uvedenej veci správovú povinnosť spočívajúcu v priebežnom informovaní o stave konania.
     

V tejto súvislosti pre spresnenie uvádzame, že prokurátor môže vstúpiť len do začatého reštrukturalizačného konania.
     

Reštrukturalizačné konanie sa riadi osobitnou právnou úpravou, zavedenou zákonom 7/ 2005 Z.z. Samotný priebeh tejto reštrukturalizácie je však v podstatnej miere zverený veriteľom, prokurátor vstupom do konania nenadobúda práva veriteľa (hlasovanie na schôdzi veriteľov, vyjadrovanie sa k plánu reštrukturalizácie...).
     

Úlohou prokurátora v takomto konaní je predovšetkým dbať na zákonnosť priebehu a rozhodovania v tomto konaní. Je potrebné zdôrazniť, že ingerencia prokurátora je platnou právnou úpravou (oproti predchádzajúcej právnej úprave) podstatne oslabená.
     

Ingerujúci prokurátor môže podať odvolanie iba v prípade zastavenia reštrukturalizačného konania. Hlavným nástrojom prokurátora na nápravu nezákonného rozhodnutia v konkurzom konaní bolo v predchádzajúcej právnej úprave využitie mimoriadneho dovolania. Súčasná práva úprava ust. § 198 ods. 1 Zákon o konkurze a reštrukturalizácii proti uzneseniam vydaným podľa tohto zákona, podanie dovolania ani mimoriadneho dovolania nepripúšťa. Aj v prípade, ak prokurátor po vstupe do konania zistí porušenie zákona, nedisponuje reálnymi právnymi prostriedkami na odstránenie nezákonného stavu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies