Prokurátor v prípade bossa zemplínského podsvetia ustúpil od obžaloby

NETKY.SK • 5 Október 2016, 15:39 • 2 min
Prokurátor v prípade bossa zemplínského podsvetia ustúpil od obžaloby

BANSKÁ BYSTRICA – Pojednávanie s údajným bossom zemplínskej zločineckej skupiny Branislavom Adamčom, ktoré sa 22. septembra začalo pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici, nepokračuje, pretože prokurátor ustúpil od obžaloby.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru SITA to dnes uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Dodala, že ustúpenie od obžaloby bolo podmienené skutočnosťou, že obvinený je právoplatne odsúdený na doživotie a vyčerpal už všetky zákonné možnosti na uplatnenie mimoriadnych opravných prostriedkov, ktorými by mohol dosiahnuť zmenu odsudzujúceho rozsudku na


Obžaloba Adamča vinila z trestných činov vydierania, hrubého nátlaku, zločinu podplácania a organizátorstva trestných činov všeobecného ohrozenia a poškodzovania cudzej veci, spáchaných štyrmi skutkami v rokoch 2004 a 2005. Adamčo odmietol vinu v celom rozsahu a svoje tvrdenia pri jednotlivých skutkoch dokumentoval aj listinnými dôkazmi, výstrižkami z periodík a citovaním príslušných zákonných ustanovení. Adamčo prišiel na pojednávanie s rozsiahlym písomným materiálom a mal i príslušný trestný zákon, na ktorý sa vo svojej výpovedi odvolával. Vyhlásil, že štyri skutky podľa obžaloby nespáchal.
Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry ďalej uviedla, že v tejto veci Špecializovaný trestný súd rozhodol o zastavení trestného stíhania pre neúčelnosť, voči čomu Adamčo podal sťažnosť. Najvyšší súd SR ju zamietol, ale aj tak Trestný poriadok vyžaduje, aby sa aj tak takáto vec prerokovala na súde, ak o to obvinený výslovne žiada.

 

Aby sa naplnila táto zákonná podmienka, ŠTS vytýčil termín hlavného pojednávania, na ktorom obžalovaný dostal možnosť sa vyjadriť. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry pridržiavajúc sa stanoviska Najvyššieho súdu SR, ktoré vyslovil v tejto trestnej veci, že „ak by sa aj preukázala vina obvineného v tomto konaní, neexistovala by ani teoretická možnosť zhoršenia jeho situácie“ a súdne konanie by nemalo žiadny preventívny ani represívny dopad na neho, následne z tohto dôvodu ustúpil od obžaloby.


Skupina Branislava Adamča podľa súdov páchala trestnú činnosť v rokoch 2003 až 2006. Dominovalo založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, vražda, vyberanie výpalného za pneuservis a za vozenie nafty z Ukrajiny, násilie, zapálenie dvoch erotických salónov, uloženie nefunkčného nástražného výbušného systému, ktoré malo slúžiť na skompromitovanie policajta, ako aj nedovolené ozbrojovanie.


Adamčovi do doživotia zarátali aj vraždu Mariána Karcela, svedka v prípade údajného bossa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka. Zatiaľ nie je skončená kauza mediálne známej dvojnásobnej vraždy ženy a dieťaťa v Moste pri Bratislave, kde Adamčo figuruje spoločne s dvojicou svojich niekdajších komplicov Pajdič – Balog.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona