Prokurátor uzavrel dohodu s obvinenou v prípade podplácania na košickej univerzite

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 14:03 • 2 min
Prokurátor uzavrel  dohodu s obvinenou v prípade podplácania na košickej univerzite

BRATISLAVA - V prípade nepriamej korupcie na Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach uzavrel prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) s obvinenou Ivanou M. dohodu o vine a treste.

slovakia

left justify in out

"Prokurátor ÚŠP podal v utorok 7. júna na Špecializovaný trestný súd v Pezinku návrh na schválenie dohody o vine a treste vo veci obvinenej Ivany M. za prečin nepriamej korupcie," uviedla dnes pre TASR Jana Tökölyová - hovorkyňa ÚŠP.

 

Obvinená 14. júna 2015 odovzdala v Košiciach na železničnej stanici Antoniovi N. 8000 eur a 21. júna minulého roku v Košiciach prostredníctvom Lívie J. zaslala a odovzdala Antoniovi N. 4000 eur za to, aby prostredníctvom MUDr. Leonarda S. pôsobil na výkon právomoci osoby rozhodujúcej o prijatí uchádzača na štúdium na lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (LF UPJŠ, za prijatie jej dcéry na štúdium na LF UPJŠ.

 

K dohode o vine a treste môže dôjsť iba vtedy, ak obvinený spáchanie skutku prizná, uzná svoju vinu a dôkazy nasvedčujú pravdivosti jeho tvrdenia, prijme dohodnutý trest, ochranné opatrenie. Ďalší procesný postup je taký, že spisový materiál spolu so zápisnicou o konaní o dohode o vine a treste a dohodou o vine a treste je predložený súdu s návrhom na schválenie. Ak súd dohodu schváli, vydá na verejnom zasadnutí rozsudok, proti ktorému nebude možné podať odvolanie, alebo dohodu odmietne (neschváli) a vytýči termín konania hlavného pojednávania. Priznanie obvineného v konaní o vine a treste nemožno na hlavnom pojednávaní použiť ako dôkaz.

 

Vedenie LF UPJŠ sa vo februári tohto roku ostro dištancovalo od všetkých foriem korupcie vrátane možného ovplyvňovania výsledkov skúšok a prijímacích konaní. Dekan fakulty Daniel Pella to vtedy vyhlásil v súvislosti s podozreniami z takýchto praktík na škole.

 

Minulý rok v decembri vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil päť osôb z korupčnej trestnej činnosti v súvislosti s úspešným vykonaním semestrálnych, ako aj prijímacích skúšok študentov LF UPJŠ. Bývalý študent Talian Antonio N. mal žiadať od študentov úplatky vo výške najmenej 1500 eur za to, že svojím vplyvom na zamestnancov fakulty zabezpečí úspešné vykonanie skúšky. Obvinenie sa týkalo aj prednostov dvoch ústavov LF a dvoch ďalších osôb. Medzi obvinenými bol aj bývalý dekan fakulty Leonard S., obvinenia spolu s ďalšími odmietol.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies