Prokurátor považuje niektoré časti VZN o parkovaní v Košiciach za diskriminačné

NETKY.SK • 18 Október 2016, 14:51 • 2 min
Prokurátor považuje niektoré časti VZN o parkovaní v Košiciach za diskriminačné

KOŠICE – Na základe podnetov viacerých občanov Krajská prokuratúra v Košiciach podala protest proti niektorým ustanoveniam VZN mesta Košice o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzenom území mesta Košice. Niektoré ustanovenia považuje za diskriminačné.

slovakia

left justify in out

Prokuratúra napadla ustanovenia, ktorých obsahom je objektívna zodpovednosť za nezaplatenie úhrady za dočasné parkovanie. "Nezaplatením poplatku sa totiž dopúšťa priestupku vodič a tak nie je možné stanoviť objektívnu zodpovednosť pre vlastníka motorového vozidla. Objektívna zodpovednosť je možná iba za priestupky v oblasti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Povinnosť zaplatiť úhradu za parkovné nepatrí medzi pravidlá cestnej premávky. Za diskriminačné považujeme ustanovenie, že rezidentská parkovacia karta sa nevydá podnikateľovi, ktorý disponuje vlastnými parkovacími miestami," vymenoval niektoré z pripomienok hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko.

 

Magistrát podľa jeho hovorkyne Lindy Šnajdárovej dostal v piatok (14.10.) protest prokurátora proti niektorým ustanoveniam VZN o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na území mesta Košice. "Ako sme už informovali verejnosť, pripravujeme zmenu tohto VZN. Časť pripomienok prokurátora je totožná s pripomienkami Košičanov, ktoré sú do návrhu zmeny VZN už zapracované. Ostatnými pripomienkami sa bude mesto Košice podrobne zaoberať. Zmena VZN bude predložená na rokovanie Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Košiciach, ktoré sa uskutoční 12. decembra 2016. Nie je dôvod zvolávať mimoriadne rokovanie MsZ, pretože zákonná lehota na vybavenie protestu prokurátora je 90 dní," uviedla pre TASR Šnajdárová.

 

Prokurátor vo svojom proteste napadol podľa jej slov napríklad ustanovenie o tom, že ak ide o osobu staršiu ako 65 rokov, rezidentskú parkovaciu kartu jej možno vydať len za predpokladu, ak záujemca preukáže zdravotnú spôsobilosť podľa osobitného predpisu. "V návrhu zmeny VZN je táto pripomienka akceptovaná, pretože predefinovanie podmienok, potrebných na vydanie rezidentskej parkovacej karty v zľavnenej cene päť eur, vypúšťa podmienku preukazovania zdravotnej spôsobilosti," tvrdí Šnajdárová.

 

Prokurátor ďalej vytýka VZN rôzne ceny parkovacích kariet v prípadoch, keď ide o rôznych rezidentov v danom byte. "Aj tejto pripomienke prokurátora bude v návrhu zmeny VZN vyhovené, pretože vlastník bytu dostane možnosť kúpiť si tri rezidentské parkovacie karty a vlastník bude rozhodovať o ich využití v rámci bytu alebo domácnosti," povedala hovorkyňa Košíc.

 

Radnica tvrdí, že všetky ustanovenia VZN č. 157, ktoré prokurátor napadol protestom s výnimkou jedinej pripomienky, boli zapracované už v predchádzajúcom VZN č. 147. "S jeho obsahom bola prokuratúra upovedomená a nevzniesla voči nemu žiadne formálne námietky. Preto nemalo mesto Košice ako spracovateľ návrhu VZN č. 157 dôvod domnievať sa, žeby niektoré ustanovenia VZN mali byť v rozpore so zákonom," dodala Šnajdárová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies