Prokurátor podal odvolanie v kauze únosu detí do Panamy, požaduje vyšší trest

NETKY.SK • 21 Október 2015, 11:30 • 2 min
Prokurátor podal odvolanie v kauze únosu detí do Panamy, požaduje vyšší trest

BRATISLAVA - V kauze únosu dvoch detí do stredoamerickej Panamy, v ktorej 6. októbra odsúdil sudca Okresného súdu Bratislava II obžalovaného Andreja G. na šesť mesiacov odňatia slobody, sa okresný prokurátor voči nízkemu verdiktu odvolal.

slovakia

left justify in out

Prípad teda bude riešiť odvolací Krajský súd (KS) v Bratislave. "Prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava II 9. októbra v zákonnej lehote podal odvolanie proti výroku o treste, pretože uložený trest odňatia slobody v trvaní šiestich mesiacov, ktorý bol uložený na spodnej hranici trestnej sadzby, možno považovať za neprimerane nízky z hľadiska závažnosti skutku spáchaného obžalovaným a spôsobených následkov," uviedol dnes pre TASR námestník Krajskej prokuratúry v Bratislave a zároveň jej hovorca Oliver Janíček.

 

V prípade sa pár dní po rozsudku začal angažovať aj generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár. "Generálny prokurátor Jaromír Čižnár v tejto veci kontaktoval ešte v utorok 6. októbra krajskú prokurátorku v Bratislave, aby sa osobne oboznámila s odôvodnením rozsudku, predovšetkým, aby skúmala primeranosť uloženého trestu. Krajská prokurátorka po oboznámení sa so skutkovým stavom veci uložila podriadenému prokurátorovi pokyn, aby podal odvolanie do výroku o treste citovaného rozsudku, pretože tento trest považuje za nízky," uviedla 9. októbra hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Podľa jej slov zároveň generálny prokurátor uložil pokyn krajskej prokurátorke v Bratislave, aby zabezpečila preverenie ďalších skutočností, z ktorých môže vyplývať podozrenie zo spáchania inej závažnej trestnej činnosti (podľa zatiaľ nepotvrdených informácií mali byť deti počas pobytu v Paname sexuálne zneužívané, pozn. TASR).

 

Súd potrestal v utorok Andreja G. za viac ako štyri roky trvajúci únos svojich dvoch detí do stredoamerickej Panamy, keď vo väzení by mal stráviť uvedených šesť mesiacov. Únoscu Okresný súd Bratislava II uznal však za vinného nie z únosu, ale zo spáchania prečinu poškodzovania cudzích práv. Rozsudok nebol právoplatný. Prokurátorka, odsúdený i poškodená matka detí si vyžiadali zákonnú 15-dňovú lehotu na prípadné podanie odvolania. Proces netrval dlho. Otec totiž urobil v jeho úvode vyhlásenie o vine, kde priznal, že čin spáchal. "Je mi to celé ľúto," uviedol v utorok v rámci záverečného slova. Pred súdom tak nebolo potrebné dokazovanie o jeho vine.

 

Andrej G. uniesol svoje deti začiatkom roku 2011. Dňa 2. januára si ich prevzal od matky, pričom sa s ňou dohodol na ich vrátení o tri dni neskôr. To nesplnil a nasledujúci mesiac s nimi odletel do Spojených štátov amerických. Odtiaľ sa presunul do Hondurasu a v septembri 2011 do Panamy, kde ho v tomto roku v máji zadržal Interpol na základe medzinárodného zatykača. Otca s unesenými deťmi sa podarilo vypátrať novinárom z denníka Nový Čas. Trest na dolnej hranici trestnej sadzby sudca Bohuslav Padrta odôvodnil doterajším bezúhonným životom obžalovaného, ako aj jeho priznaním. "Súd vzhľadom na okolnosti prípadu a na to, že sa priznal, dospel k záveru, že trest odňatia slobody na dolnej hranici vo výmere šesť mesiacov zabezpečí účel trestu," zdôvodnil.

 

Prokurátorka v záverečnej reči žiadala pre neho nepodmienečný trest, ale nenavrhla konkrétnu výšku. K prípadu sa bližšie nechcela vyjadriť. Andrej G., ktorý bol zadržaný v máji tohto roku, vo väzbe je už päť mesiacov. Onedlho sa tak môže dostať na slobodu.

Matka unesených detí vysvetlila, že ešte pred nájdením detí žiadala o rozšírenie obvinení na svojho manžela, s ktorým je v rozvodovom konaní. Domnieva sa totiž, že v súvislosti s únosom ich detí spáchal aj oveľa závažnejšie trestné činy. "Tie deti sú v takom psychickom a zdravotnom stave, že sa budú z toho spamätávať celý život. Majú ťažkú traumu, neviem, či stačí oľutovanie, ktoré urobil ich vlastný otec. Urobil to asi úmyselne," reagovala Martina G. na rozsudok.

 

Právny zástupca poškodenej predložil špecifikáciu náhrady škody v celkovej výške 864.042,70 eura, ktorú od obžalovaného požadujú. Súd ich pri jej uplatnení odkázal na samostatné občiansko-súdne konanie. Martina G. vysvetlila, že žiadajú preplatenie nákladov spojených s hľadaním detí, nákladov na právnikov a tiež odškodné pre samotné deti. Matka sa po únose svojich detí psychicky zrútila a v súčasnosti je podľa jej slov na čiastočnom invalidnom dôchodku. Manželov čaká rozvodové konanie. Pred súdom by sa malo rozhodovať aj o tom, či sa otec bude môcť stýkať so svojimi deťmi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona